Ananas osladí a ozdraví váš život. Osvětlím, jak
Je to chocholaté, je to bromeliovité a je to tuze dobré. Hádejte, co to je, můžete třikrát! Ano, jedná se o ananas, oblíbené tropické ovoce sklízené z ananasovníku chocholatého. Tuto sladkou pochoutku přidáváme i do našeho ochuceného medu, podívejme se na ni tedy blíže a já vám povím, jak prospívá vašemu zdraví.
Je sobota 4. listopadu 1493. Výprava Kryštofa Kolumba připlouvá na karibský ostrov Guadeloupe a domorodci ji mimo jiné hostí neznámým, lahodným ovocem zlatavě žluté barvy. Nazývají ho „anana“ a Španělé hned několik rostlin vezou na starý kontinent. Pokusy s pěstováním ve sklenících a vývoz ananasu do ostatních částí světa může začít.
Víte, kde roste ananas?
Ananasovník (čeleď broméliovité) se v následujících stoletích postupně dostává do všech tropických a subtropických oblastí. Zajímavostí je, že ani moderní výzkumy neodhalily přesnou lokalitu jeho původu. Předpokládá se však, že jako první ho pěstovali indiáni někde na pomezí dnešní severní Brazílie, Kolumbie a Venezuely.
- Přečtěte si ještě: tipy na využití ochuceného medu pro zdraví.
Asi vás také překvapím skutečností, že první větší plantáž na havajském ostrově Oahu vznikla až roku 1885. Právě tady totiž vyšlechtili velesladkou odrůdu Del Monte, která v současnosti dominuje světovému prodeji, a Havajské ostrovy navíc dělají ze Spojených států jednoho z nejvýznamnějších pěstitelů ananasu na světě. K důležitým vývozcům patří především Filipíny, Thajsko a Brazílie, ale i Čína, Indonésie, Indie, Keňa, Nigérie a středoamerické země v čele s Kostarikou.
Jak ananas pomáhá našemu zdraví?
Důvody dlouhodobé obliby ananasu jsou dva: vynikající chuť a pozitivní vliv na lidský organismus. Zásluhu na tom má celý zástup užitečných látek:
- minerály (draslík, fosfor, vápník a železo),
- vláknina (1,2 %) a bílkoviny (0,3 %),
- spousta vitamínů (A, B2, B3, C),
- cukry (10 %) a tuky (0,1 %).
Zbytek, až 85 %, tvoří voda – zdroj proslulé šťavnatosti ananasu.
Díky tomu je ananas doslova předurčen pro použití při redukčních dietách, nadměrné fyzické zátěži a rekonvalescenci po sportu. Podle řady studií funguje jako skvělá prevence žaludečních vředů, obtíží se slinivkou břišní a zásluhou schopnosti rozpouštět krevní sraženiny i srdečních onemocnění (trombózy a infarkty). A říká se dokonce, že zpomaluje stárnutí.
Ananas lze ovšem použít také při akutních obtížích:
- regeneruje tkáně,
- zklidňuje otoky a záněty,
- snižuje horečky a vysoký krevní tlak,
- zmírňuje následky slunečního úžehu,
- příznivě působí na pigmentové (tzv. stařecké) skvrny,
- působí při artritidě, arterioskleróze nebo zánětech močových cest.
Vzhledem k obsahu enzymu bromelinu, který odbourává bílkoviny a napomáhá trávení, nachází uplatnění při poruchách zažívání (včetně průjmů).
Mlsání ananasu – které recepty vyzkoušet?
To vše dělá více než dobrý důvod, proč si ananas dopřát častěji než jenom o Vánocích. Způsobů, jak na to, je snad nekonečně mnoho – těmi nejjednoduššími ovocný salát s ananasem, zmrzlinový pohár s ananasem či grilovaný ananas. Nebo prostě stačí otevřít skleničku našeho ananasového medu.
Nejslavnějším receptem na využití ananasu je bezesporu koktejl Piña Colada – a nemusíte ho pít zrovna jenom v Karibiku. Za vyzkoušení rozhodně stojí i sladkokyselé kuře s ananasem a rýží, vepřová panenka s marinádou, ananasová bublanina či kuřecí špízy s ananasem. Přejeme dobrou, zdravou, ananasovou chuť!