Maliny a med, skvěle sehraná dvojka. Vysvětlím
Heboučký červený povrch, báječná sladká chuť, rozsáhlé zdravotní účinky, skvělé využití v kuchyni – malina jako královna bobulí? Někdy se to říká, ale chyba lávky. Správně se jedná o souplodí peckoviček. Těch bobulek, odborně peckovic, si tam spolu při bližším pohledu hoví desítky. Víte přece, jak vypadá malina, ne? A to, co o ní netušíte, vám teď prozradím.
Malina je plodem ostružiníku maliníku, kterému se často přezdívá maliník obecný. Náleží do čeledi růžovité. Do ní se také řadí růže (samozřejmě 😊), dále kontryhel, hlohy či jeřáb. Jejími blízkými příbuznými jsou i švestka, meruňka nebo višeň z rodu slivoní. A stejně tak malinu mícháme do medu.
Kde se vzala, tu se vzala: malina
Malina se nikdy v historii netěšila žádné zvláštní pozornosti jako třeba zázvor, heřmánek nebo šípky, kterým se přisuzovaly pomalu kouzelné vlastnosti. Kdepak, malina si bez nějakého valného zájmu planě rostla po celém světě už od nepaměti.
Tu si slaďoučkou malinou nacpaly bříško děti z vesnice, onde bába kořenářka sušila její listí do čaje. Teprve od 19. století se pro svou chuť, barvičku a léčivé účinky začala používat ve větším měřítku v potravinářství. Na marmelády, do jogurtů, jako příchuť ve sladkostech.
- Náš tip: vyrobte si lahodnou ovesno-jogurtovou skleničku s malinovým medem.
Jaký přínos mají pro naše tělo maliny?
Výrazná červená malin svědčí o dostatku barviva a zároveň antioxidantů. Stejně tak obsahují pro trávení tolik důležitou vlákninu, málo cukru (netloustne se po nich) a dále:
- minerály (draslík, hořčík, mangan, vápník, železo),
- antioxidanty (kvercetin a kyselina gallová),
- vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C a E),
- barviva jako flavonoidy,
- fytonutrienty,
- ketony.
Vyzkoušejte naše ochucené medy, vitamínové bomby:
brusinkový | heřmánkový | rakytníkový | šípkový | zázvorový
Malina se například v Japonsku přidává do léků ke snížení nadváhy. Když se do toho prostě pustí, umí divy:
- tlumí horečku,
- zklidňuje revma,
- zmírňuje kožní choroby,
- dodává tělu energii a vitalitu,
- hodí se pro pacienty s cukrovkou,
- působí proti zánětům (průdušek, v ústech),
- snižuje riziko onemocnění srdce a oběhového systému,
- pomáhá při léčbě nádorových onemocnění či Alzheimerovy choroby.
A co teprve ve spojení s naším domácím medem – vyzkoušejte!