🤩 BLACK FRIDAY slevy až 40 % bez omezení 🤩

Maliny a med, skvěle sehraná dvojka. Vysvětlím

Heboučký červený povrch, báječná sladká chuť, rozsáhlé zdravotní účinky, skvělé využití v kuchyni – malina jako královna bobulí? Někdy se to říká, ale chyba lávky. Správně se jedná o souplodí peckoviček. Těch bobulek, odborně peckovic, si tam spolu při bližším pohledu hoví desítky. Víte přece, jak vypadá malina, ne? A to, co o ní netušíte, vám teď prozradím.

Malinový med

Malina je plodem ostružiníku maliníku, kterému se často přezdívá maliník obecný. Náleží do čeledi růžovité. Do ní se také řadí růže (samozřejmě 😊), dále kontryhel, hlohy či jeřáb. Jejími blízkými příbuznými jsou i švestka, meruňka nebo višeň z rodu slivoní. A stejně tak malinu mícháme do medu.

Kde se vzala, tu se vzala: malina

Malina se nikdy v historii netěšila žádné zvláštní pozornosti jako třeba zázvor, heřmánek nebo šípky, kterým se přisuzovaly pomalu kouzelné vlastnosti. Kdepak, malina si bez nějakého valného zájmu planě rostla po celém světě už od nepaměti.

Tu si slaďoučkou malinou nacpaly bříško děti z vesnice, onde bába kořenářka sušila její listí do čaje. Teprve od 19. století se pro svou chuť, barvičku a léčivé účinky začala používat ve větším měřítku v potravinářství. Na marmelády, do jogurtů, jako příchuť ve sladkostech.

Jaký přínos mají pro naše tělo maliny?

Výrazná červená malin svědčí o dostatku barviva a zároveň antioxidantů. Stejně tak obsahují pro trávení tolik důležitou vlákninu, málo cukru (netloustne se po nich) a dále:

  • minerály (draslík, hořčík, mangan, vápník, železo),
  • antioxidanty (kvercetin a kyselina gallová),
  • vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C a E),
  • barviva jako flavonoidy,
  • fytonutrienty,
  • ketony.

Maliny

Vyzkoušejte naše ochucené medy, vitamínové bomby:

brusinkový | heřmánkový | rakytníkový | šípkový | zázvorový

Malina se například v Japonsku přidává do léků ke snížení nadváhy. Když se do toho prostě pustí, umí divy:

  • tlumí horečku,
  • zklidňuje revma,
  • zmírňuje kožní choroby,
  • dodává tělu energii a vitalitu,
  • hodí se pro pacienty s cukrovkou,
  • působí proti zánětům (průdušek, v ústech),
  • snižuje riziko onemocnění srdce a oběhového systému,
  • pomáhá při léčbě nádorových onemocnění či Alzheimerovy choroby.

A co teprve ve spojení s naším domácím medem – vyzkoušejte!

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...
Používáme ověření věku Adulto