Doprava na výdejní boxy za 1 Kč 🚚

Sladké a tropické mango. Ochutnejte ho v našem medu

Mango je pochoutka, exotika a zdravé tropické ovoce. Jedná se o plod stromu mangovníku indického. My vám ho teď přinášíme v medu ve dvou báječných příchutích (limetka, kokos). Skvělá příležitost, abych o neodolatelném mangu prozradil trochu více. Víte třeba, jak vznikl jeho název?

Mango med s kokosem

Mangovník indický je jedním z desítek druhů rodu Mangifera. Celkem existují stovky odrůd! Tento exotický strom patří do čeledi ledvinovníkovité, ve které najdete tak podivuhodné zástupce jako černotok, divoplod, drakontomelon, holigarna, křivokřídlec a škumpa. Také mi to zní spíš jako postavy z Pána prstenů.

Jaký je původ manga? Kde se pěstuje?

Mango pochází pravděpodobně z jižní a jihovýchodní Asie – zkameněliny ze Srí Lanky nebo Pákistánu jsou staré až 30 milionů let. V Indii, která je s 20 milióny sklizených tun ročně jeho největším současným producentem, se pěstovalo už před 4 000 lety.

Vyzkoušejte další exotické ochucené medy:

citron se spirulinou | ananasový | dračí ovoce | jahody s vanilkou | banánový

Není proto náhodou, že mangovník se těší velké úctě u buddhistů. Je pro ně symbolem lásky a místem, kde ve stínu meditoval Buddha. Jméno manga mají úpravou z původního malajálamského (jihoindického) slůvka māṅṅa na svědomí Portugalci. Ti ho také v 16. století přivezli do Brazílie.

Mango med s limetkou

Dnes mangovník roste v tropických, spíše nížinných lesích po celém světě. V Bangladéši je to národní strom a nejvíce druhů se vyskytuje v Indonésii.

Na co je dobré mango?

Květy mangovníku opylují hlavně pestřenky (jak se lidově říká vosičky) a také včely. A to už nás hodně zajímá, protože výsledkem jsou ty pěkně udělané plody. Hrají všemi barvami, záleží na odrůdě, největší kousky váží až 2 kila a mají lahodnou, slaďoučkou dužinu. Šup s ní do medu!

Vznikne úplná vitaminová pecka. Aby ne, když mango obsahuje:

  • draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, vápník, zinek, železo,
  • fenoly, flavonoidy a barviva (karotenoidy),
  • vitamíny A, B, C, E, K a beta karoten,
  • kyselinu citronovou,
  • vlákninu.

Pro zajímavost, jeden zralý mangový plod ukrývá polovinu doporučené denní dávky vitamínu C!

Mango med

Taková zásobárna užitečných látek předurčuje mango k posilování lidského těla a tužení jeho zdraví. Mango může snižovat škodlivé účinky slunečního záření na pokožku a tlumit projevy psychické únavy (stres, nervozita). Podle řady výzkumů umí upravovat vodní režim organismu, omezovat poruchy spánku, regenerovat unavené oči a vylepšovat kvalitu vlasů. Takže, dobrou chuť s mango medem!

Další zajímavé články na našem blogu