Cenové šílenství - slevy až 50 %👍

Med do mikrovlnné trouby nepatří. Tady mám důvody

Nedávno jsem vám povídal o výhodách (ale i určitém riziku) skladování medu v lednici. Dnes si posvítíme na jiný častý dotaz: jak rozpustit med v mikrovlnce? Jenže ta otázka je celá špatně. Měla by totiž znít, jestli je vůbec vhodné rozpouštět med v mikrovlnné troubě.

Med do mikrovlnky nepatří

Krystalizace medu (lidově, ale chybně, „cukernatění“) k myšlence „šup s medem do mikrovlnky“ často svádí. Tuhnutí totiž ztěžuje jeho používání – mazat ho na pečivo skutečně není žádný med. Krystalizace přitom neznamená vadu, ba naopak ukazuje dobrou kvalitu medu. Jedná se o přirozený proces, který provází jakýkoliv typ medu (kromě ředěného či jinak zfušovaného). Kdy se krystalizace objeví, záleží na složení medu i způsobu jeho skladování.

Jak rozpustit med v mikrovlnce? Nikdy!

Máme tedy pěkné ráno a tuhý med potřebujeme natřít na chleba. Co teď? Šup s ním do mikrovlnné trouby! Dobrá, pojďme na to. Med sice rychle povolí, ale razantní a nerovnoměrný ohřev vede k jeho přehřátí, vypěnění a znehodnocení. Svou roli při tom hrají síla a čas ohřevu, konstrukce mikrovlnky i druh medu.

Rozehřívání medu v mikrovlnné troubě, ani v jeho ochucené variantě, proto jednoznačně a zásadně nedoporučuji. Snížení biologické hodnoty medu sice přesně neurčíme, ale zdá se, že to může být klidně o polovinu. I laboratorní pokusy dokázaly, že med se v mikrovlnce ničí

Tvrdý med povolí ve vodní lázni

Proč to tedy v mikrovlnce není dobrý nápad? Zaprvé kvůli prudkosti ohřevu. Zadruhé kvůli teplotě, které se med v zařízení vystavuje. Účinné látky se z něj ztrácejí již při teplotě zhruba přes 40 stupňů. A do tak horké vody ho neponoříme. Ani krátký pobyt v troubě tedy medíku neudělá dobře.

Med do mikrovlnné trouby nedávejte

Není zkrátka nad klasický ohřev medu v teplé vodní lázni, případně na radiátoru ústředního topení. Sklenici zabalte třeba do utěrky, rozpouštět lze také jenom část vydlábnutého medu v misce. Takové zahřátí založené na prověřeném, přirozeném přírodním způsobu kvalitu medu nesníží a lze ho dokonce provádět opakovaně.

A naposledy zdůrazňuji: do mikrovlnné trouby med prostě nepatří!

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...
Používáme ověření věku Adulto