Med přímo od včelaře je nejlepší
Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní produkt zákazníkům nabídne. To ale není vše. K zásadám dobrého včelaře podle nás patří kromě prodeje kvalitního medu především zdravá včelstva a společenská odpovědnost vyplývající z chovu včel.
Jak včely vyrábí med
Květový med je nejznámější a nejdůležitější produkt včel. Vyrábí si ho pro svou celoroční potřebu. Skládá se ze sladkých šťáv rostlin: z nektaru, který včeličky obohacují o výměšky svých žláz, z enzymů, přispívajících ke štěpení cukrů a z pylu.
Druhou sladkou šťávou, kterou včely sbírají, je medovice. Jedná se o roztok převážně cukerných látek z cévních svazků rostlin, nejčastěji stromů a keřů. Včely ho získávají pomocí mšic (odborně se nazývají producenti medovice). Mšice roztok nasaje, využije z něj hlavně bílkoviny a přebytečné cukry vystříkne zpět v podobě kapek. Ty včely sbírají a v plástech (buňkách) přeměňují na medovicový med.
Dalším krokem pro vznik medu je odpařování přebytečné vody z buněk. Tím dojde k jeho zahuštění, včely plásty uzavřou voskovými víčky a med dozrává.
Medobraní aneb svátek medu
Jakmile pod voskovými víčky přibývá medu, včelařům se blíží medobraní – odebírání medu z úlu. Zásadní pro správné načasování medobraní je kontrola ideálního podílu vody v medu refraktometrem. Med s velkým podílem vody není dobrý. Je málo zahuštěn, často kvasí a ani by vám nechutnal.
- Náš tip: Druhové medy, jako třeba lipový nebo pohankový, chutnají jinak než ty tradiční. Tak to má být – ostatně vyzkoušejte je sami.
Kvalita medu závisí i na správném skladování. V nevhodných nádobách či prostředí (třeba velmi vlhkém) může docházet k jeho kvašení, protože do sebe natáhne okolní vlhkost.
Medobraní v Domovině
Jak medobraní probíhá ve Včelařství Domovina? Nejdříve med zkontrolujeme refraktometrem. Na včelnici dorazíme časně z rána, ještě než včely začnou do úlu nosit nový nektar. Mohl by totiž svou nezahuštěností a nevyzrálostí narušit jakost a kvalitu vytočeného medu.
Vyzkoušejte naše top ochucené medy:
meruňkový | maca | šípkový | kávový | heřmánkový
Med přesuneme co nejrychleji do medárny s řízenou vlhkostí vzduchu i teploty. Pomocí medometu ho vytočíme do objemných nádob k uchování. Nedržíme velké skladové zásoby naplněných skleniček, stáčíme do nich až podle poptávky. Tím předcházíme opětovnému ztekucování medu před expedicí.
Přestupky a chyby včelaře při výrobě medu
Včelař může svojí nevědomostí, leností nebo snahou o vyšší zisk snížit kvalitu medu. Toto jsou nejčastější způsoby:
- nesprávný odběr medu z úlu,
- chybné skladování,
- ztekucování za vysokých teplot,
- umělé dosušování nektaru,
- vydávání cizích zahraničních medů za jiné,
- přidávání antibiotik do medu,
- dobarvování či výroba medu z různých náhražek.
U medů ze Včelařství Domovina se ničeho takového obávat nemusíte. Kvalita a poctivý přístup jsou pro nás na prvním místě.
Chovat se jako správný včelař
My se snažíme pečovat o naše včelstva co nejlépe, aby se celý rok měla fajn. Často se jedná o náročný úkol – třeba takový boj s varoázou, ale stojí to za to. Včely jsou nejvýznamnějším opylovačem, a proto je jejich chov prospěšný celé společnosti. A pomoci nám s tím můžete i vy.
Vyrábíme vlastní med, o kterém víme úplně vše a můžeme se za něj zaručit. Povíme vám, kde ho včely nasbíraly, v jakých úlech nektar do podoby medu zpracovaly a jak jsme pak se získaným medem zacházeli. Od roku 2023 prodáváme i prověřený zahraniční med (třeba levandulový nebo dubový).
Kde koupit med ze Včelařství Domovina
Naše medové dobrůtky seženete na našem e-shopu, u spřátelených prodejců, na specializovaných webech a v maloobchodní síti. Samozřejmostí je rychlé dodání objednávek, zákaznický servis a snaha o co největší informovanost z celého oboru.
Naší prodejní filozofií je každý den směřovat k co nejvyšší kvalitě výroby medu a medových výrobků. Netlačíme ceny dolů, neděláme kompromisy v kvalitě, neženeme se doslova za každou cenu za většími prodeji.
Náš med je zkrátka přímo od včelaře.