Horký čaj medu vůbec nevadí. Vysvětlím vám, proč
Určitě jste to už někdy také slyšeli. Spoustu dobrých rad, že do horkého čaje med nepatří, jinak ztratí hodně důležitých látek, počkejte se slazením, až bude vlažný, hlavně ne hned při máčení sáčku ve vodě a tak všelijak podobně. Můžu vás uklidnit, nic z toho není pravda. Je to mýtus. Svůj oblíbený čaj si medem oslaďte, kdy chcete – klidně, dokud je ještě horký.
Med v horkém čaji
Fígl je v rychlém klesání teploty vody. Jasně, vařící vodou med nepřelévejte, ale než dojde k vylouhování čaje, teplota vody v hrnku se sníží tak, že můžete v pohodě sladit. Bez obav.
Med a jeho účinky zničíte spíše tím, že na něj bude dlouho působit teplo. Rozhodně mu mnohem více než horkou vodou ublížíte, když ho přes zimu necháte v místnosti se zapnutým topením. Nebo ho nedejbože strčíte do mikrovlnky.
Vyzkoušejte naše top ochucené medy:
ananasový | malinový | skořicový | zázvorový | chilli | na imunitu
Pečení s medem
No a podobně to máte i při pečení s medem – květovým i ochuceným. Ani teplota uprostřed těsta v rozžhavené troubě s medem nic neudělá. Samozřejmě tam nesmíte koláč nebo vánočku nechat několik hodin, ale to už nebude ani pro kočku.
- Mrkněte i na tohle: nebojte se medem sladit kávu.
Trocha teorie závěrem
Abyste si udělali praktickou představu o tom, jak teplota působí na významné látky v medu (jako třeba vitamíny a minerály draslík, vápník a hořčík), podívejte se na pár čísel.
- Teplota vroucí vody: bublá a má 100 °C
- Teplota vody v hrnku po pár vteřinách: klesne na 80 °C (k poškození medu by došlo až po 1 hod)
- Teplota vody v hrnku po 10 min: už jen 60 °C
Většina užitečných látek v medu je vážně stabilní a teplota čaje jim fakt neublíží.
- Skladovací teplota 10 °C: použitelnost medu je přes 30 let
- Skladovací teplota 20 °C: použitelnost medu je méně než 4 roky
Mnohem větší vliv na kvalitu medu než okamžitá vysoká teplota má délka jeho zahřívání, skladovací teplota a doba skladování.