Cenové šílenství - slevy až 50 %👍

Maca s medem vám dá sílu jako dávným Inkům

Přezdívky jako peruánský ženšen či peruánská viagra hovoří za vše. Vykreslují před námi bylinu takřka všemocnou, zázračnými účinky oplývající. Pověst, která řeřichu peruánskou předchází, však není příliš daleko od pravdy. Tahle kytka totiž skutečně umí divy, naše zdraví za ni poděkuje. My ji přidáváme do medu s macou… cože to, maca? Vysvětlím, a ještě o řeřiše přidám spoustu zajímavostí.

Maca v medu

Maca (nebo také maka) je české označení pro řeřichu peruánskou (Lepidium meyenii). Tato rostlina z Jižní Ameriky se v poslední době těší nebývalé oblibě díky příznivému vlivu na lidský organismus. Její blahodárné schopnosti znali už obyvatelé peruánských And ještě před vznikem mocné říše Inků. Bulvy řeřichy pojídali vařené i pečené v popelu, ale také strouhané, sušené a rozvařené v mléce na kaši. Kvašený nápoj z ní se nazývá „maca chica“.

Na co je dobrá maca

Tradiční peruánské lékařství využívalo řeřichu k léčbě souchotin, neplodnosti, chudokrevnosti, nádorů žaludku, poruch čmýry či obtíží při přechodu. Dokázala prý povzbudit mužskou „mužnou sílu“.

Moc řeřichy peruánské zřejmě souvisí s drsnými vysokohorskými podmínkami, ve kterých roste. Pro přežití v nadmořské výšce až 4 500 metrů, v kamenitých terénech s ostrým sluníčkem, třeskutou zimou (do -20 °C) a prudkým vichrem, si vytváří sílu a energii na rozdávání.

Patří k nejvýše se vyskytujícím rostlinám a po přesazení do teplejších oblastí dokonce zpomaluje růst. Tak moc má hory ráda.

Historie a účinky macy

Zmínku zasluhuje nejen zeměpisná výška výskytu řeřichy peruánské, ale i doba jejího využívání lidmi. O schopnostech byliny věděli již jihoameričtí domorodci. Po objevení kontinentu bylo jen otázkou času, než se tento téměř neomezený zásobník síly a plodnosti dostane i do Evropy. Vojáci dobyvatelských armád se začali macou „dopovat“ před bojem natolik, až některým z nich nezdravě zvýšila libido.

Skořicové maca sušenky

V roce 1553 rostlinu zevrubně studoval Cieza De Leon. O sto let později už bylo jasné, že maca je dobrá jak pro povzbuzení plodnosti a doplnění energie, tak pro lepší přizpůsobení těla okolním podmínkám, ale i pro léčbu řady neduhů. Obsahuje totiž:

  • vitamíny B1, B2, B6, C a E,
  • množství důležitých esenciálních aminokyselin,
  • řadu prvků (draslík, hořčík, jód, vápník, zinek, železo),
  • spoustu účinných látek (karbohydráty, saponiny, steroly, třísloviny, vláknina).

Gerhard Walpers důkladně popsal a do botanické taxonomie macu zařadil roku 1843. Na využití v celosvětovém měřítku si ovšem řeřicha peruánská musela ještě nějakou dobu počkat.

Dnes maca patří mezi tolik oblíbené „superpotraviny“. Na webu najdete stovky tipů a receptů, jak ji konzumovat. I já přidám jeden – slaďoučký, příjemný, návykový: mlsejte ji v našem ochuceném medu s macou. Dejte si každý den aspoň lžičku, ať jste silní a ve formě jako dávní Inkové!

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...
Používáme ověření věku Adulto