Maca s medem vám dá sílu jako dávným Inkům
Přezdívky jako peruánský ženšen či peruánská viagra hovoří za vše. Vykreslují před námi bylinu takřka všemocnou, zázračnými účinky oplývající. Pověst, která řeřichu peruánskou předchází, však není příliš daleko od pravdy. Tahle kytka totiž skutečně umí divy, naše zdraví za ni poděkuje. My ji přidáváme do medu s macou… cože to, maca? Vysvětlím, a ještě o řeřiše přidám spoustu zajímavostí.
Maca (nebo také maka) je české označení pro řeřichu peruánskou (Lepidium meyenii). Tato rostlina z Jižní Ameriky se v poslední době těší nebývalé oblibě díky příznivému vlivu na lidský organismus. Její blahodárné schopnosti znali už obyvatelé peruánských And ještě před vznikem mocné říše Inků. Bulvy řeřichy pojídali vařené i pečené v popelu, ale také strouhané, sušené a rozvařené v mléce na kaši. Kvašený nápoj z ní se nazývá „maca chica“.
Na co je dobrá maca
Tradiční peruánské lékařství využívalo řeřichu k léčbě souchotin, neplodnosti, chudokrevnosti, nádorů žaludku, poruch čmýry či obtíží při přechodu. Dokázala prý povzbudit mužskou „mužnou sílu“.
- Tip: zkuste si vyrobit skořicové maca sušenky. Jsou vynikající!
Moc řeřichy peruánské zřejmě souvisí s drsnými vysokohorskými podmínkami, ve kterých roste. Pro přežití v nadmořské výšce až 4 500 metrů, v kamenitých terénech s ostrým sluníčkem, třeskutou zimou (do -20 °C) a prudkým vichrem, si vytváří sílu a energii na rozdávání.
Patří k nejvýše se vyskytujícím rostlinám a po přesazení do teplejších oblastí dokonce zpomaluje růst. Tak moc má hory ráda.
Historie a účinky macy
Zmínku zasluhuje nejen zeměpisná výška výskytu řeřichy peruánské, ale i doba jejího využívání lidmi. O schopnostech byliny věděli již jihoameričtí domorodci. Po objevení kontinentu bylo jen otázkou času, než se tento téměř neomezený zásobník síly a plodnosti dostane i do Evropy. Vojáci dobyvatelských armád se začali macou „dopovat“ před bojem natolik, až některým z nich nezdravě zvýšila libido.
V roce 1553 rostlinu zevrubně studoval Cieza De Leon. O sto let později už bylo jasné, že maca je dobrá jak pro povzbuzení plodnosti a doplnění energie, tak pro lepší přizpůsobení těla okolním podmínkám, ale i pro léčbu řady neduhů. Obsahuje totiž:
- vitamíny B1, B2, B6, C a E,
- množství důležitých esenciálních aminokyselin,
- řadu prvků (draslík, hořčík, jód, vápník, zinek, železo),
- spoustu účinných látek (karbohydráty, saponiny, steroly, třísloviny, vláknina).
Gerhard Walpers důkladně popsal a do botanické taxonomie macu zařadil roku 1843. Na využití v celosvětovém měřítku si ovšem řeřicha peruánská musela ještě nějakou dobu počkat.
Dnes maca patří mezi tolik oblíbené „superpotraviny“. Na webu najdete stovky tipů a receptů, jak ji konzumovat. I já přidám jeden – slaďoučký, příjemný, návykový: mlsejte ji v našem ochuceném medu s macou. Dejte si každý den aspoň lžičku, ať jste silní a ve formě jako dávní Inkové!