Černý rybíz, vitamín C a med. Řeknu vám, jak to spojit dohromady
Když podzim pomalu začíná klepat na dveře, své prstíky s ním chce dovnitř strčit i partička rýmiček, kašlíků a dalších projevů nachlazení. Vynikajícím způsobem, jak s útoky bacilů zatočit, je dostatek vitamínu C v těle. Kde ho najdete? Já doporučuji třeba náš med s černým rybízem. Čarovná ňamka po celý rok a bez trhání.
Na co je dobrý vitamín C a jaká je jeho denní dávka?
Vitamín C posiluje přirozenou obranyschopnost a zvyšuje odolnost proti chladu. Sám by na to ale nestačil. Přiložte tělo k dílu: otužujte se (např. v sauně), vyváženě jezte, sportujte, hýbejte se a dostatečně spěte. Pomůžete tím vytvořit pevnou hráz proti neřádům, které se za sychravých měsíců snaží proniknout do organismu.
Odborně se vitamín C nazývá kyselina L-askorbová. Jedná se o nejčastěji používaný vitamín a pomáhá nejen na konci roku. Zabírá při infekcích, přispívá k dobré činnosti kloubů a snižuje pravděpodobnost vzniku srdečních a cévních onemocnění. „Céčko“ je vynikající při hojení ran, regeneraci kostních tkání a fyzické aktivitě.
Má to ovšem jeden háček. Lidské tělo si vitamín C neumí ani vyrábět, ani ukládat do zásoby. Doplňujte ho proto pravidelně – se slaďoučkým medem to není problém. Zároveň to nepřehánějte, protože jeho nadbytek organismus nevyužije a v moči vyloučí z těla. Děti do 6 let by měly denně v jídle papat 50 až 70 mg vitamínu C, mládežníci do 15 let až 100 mg a dospělí podle věku, pohlaví a fyzické námahy až 130 mg.
Jak je zdravý černý rybíz? Opravdu hóóódně
Černý rybíz platí za mimořádně bohatý zdroj vitamínu C, má ho mnohem víc než většina ostatního ovoce. Kam se na něj hrabou pomeranče nebo citróny! Takových 100 g černého rybízu obsahuje 150 až 230 mg vitamínu C, takže s pořádnou hrstí máte denní dávku pořešenou. Ve svém kyselém prostředí dokáže „céčko“ také déle uchovat.
Černý rybíz je král. Superpotravina. Supermňamka! Patří do rodu srstka (Ribes) z čeledě meruzalkovité v řádu lomikamenotvarých (no nezlomte si na tom jazyk 😊). Dostal se k nám ze severovýchodní Evropy a kromě toho, že obsahuje opravdu hóóódně vitamínu C, ukrývá také vitamíny B, E a P.
A co umí? Je to takový nakopávač, zlepšuje činnost srdce, svalů a žaludku, mírní průjem a vůbec řeší rozhozené trávení. Slouží jako prevence v boji proti ledvinovým kamenům, rakovině, demenci, artritidě, ateroskleróze a řadě jiných zdravotních obtíží.
Vyzkoušejte naše ochucené medy, vitamínové bomby:
brusinkový | heřmánkový | rakytníkový | šípkový | zázvorový
Nekonzumujete černý rybíz po hrstech každý den? Hledáte snadný a sladký způsob, jak do sebe vitamín C v černém rybízu dostat? Tady máte skleničku našeho ochuceného rybízového medu. A ručím vám za to, že když se kyselá chuť rybízu rozloží ve sladkém medu, rybízová mega dávka vitamínu C prostě nikomu úsměv nezkřiví.
Další zajímavé články na našem blogu
- Proč horký čaj medu nevadí
- Jak skladovat med v lednici
- Skořici arabští kupci loupili z hnízd obřích ptáků
- Cyklus Med jako L É K
- Akát dává jeden z nejlepších medů