Zázvor lékařský jako lék na řadu nemocí. Uleví, pomůže a chutná
Liška moc dobře věděla, proč běžet k Táboru. Táhla se s docela pěkným pokladem, za takový pytel zázvoru by na trhu určitě dostala slušný peníz. My naštěstí nejsme neznabohové jako ježek a do vaku jí píchat rozhodně nebudeme. Právě naopak – zázvor je skvělá věc, mícháme ho s medem a víme o něm ledacos. Prozradíme.
Zázvor lékařský (též nazývaný zázvor pravý, latinsky Zingiber officinale) je vytrvalá pozemní rostlina. Spolu s kurkumou či kardamomem se řadí do čeledi zázvorníkovitých (zázvorovitých). Vyznačuje se tlustými dužnatými a hlízovitými oddenky světle žluté barvy. Vypadají jako roztančené panenky.
Zázvor pochází s Asie. A jaké je jeho využití?
Svůj původ má zázvor v Číně a Indii. Odtud se díky kupeckým karavanám a objevitelským výpravám dostal do Evropy. Kromě Asie ale roste v tropech po celém světě. Dalšími významnými pěstiteli zázvoru jsou Indonésie, Nigérie, Nepál a Thajsko.
Zázvor, to je především skutečně výrazná vůně a chuť. Jeho ostré, štiplavé aroma a velmi pikantní sladkou a pichlavou chuť si snadno zamilujete. Těžko ho s něčím jiným zaměnit. Oddenek se využívá v čerstvé i sušené podobě, namletý jako prášek nebo naložený.
Vyzkoušejte naše top ochucené medy:
skořicový | meruňkový | maca | šípkový | kávový
Zázvor patří do kuchyně. Do sladkých i slaných jídel, dochutíte s ním maso, sladké pečivo, výborný je v kandované podobě. A co teprve zázvorové pivo nebo zázvorová limonáda! Ve Vietnamu se listy zázvoru přidávají jako obloha k pokrmům, jinde z něj dokonce vaří kafíčko.
Léčivé účinky zázvoru
U nás frčí zázvorový čaj. Ať už čistý vývar ze zázvoru, nebo jako dochucovadlo do uvařeného čaje s plátky citrónu (tady si přečtěte, proč horký čaj medu nevadí). Horký čajíček, zázvor a citron > vitaminová bomba, kterou užijete při nachlazení i chřipce. Aby ne, když zázvor je plný:
- alkaloidů, flavonoidů, saponinů, taninů a terpenoidů,
- minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník),
- bílkovin, sacharidů a vlákniny,
- kyselin (pantothenová),
- vitaminů (B3, C, E).
Proto má zázvor mimo nemocí horních cest dýchacích také další hojné nasazení v boji s bacily a zdravotními obtížemi. Podporuje trávení, mírní zácpu i nadýmání, má smysl při cukrovce. Nastávajícím maminkám pomůže během nevolnosti. Účinkuje proti zánětům, může ulevit při bolestech hlavy a při revmatoidní atritidě.
Ale pozor, jako se vším – nic se nemá přehánět, ani zázvor. Přestože se jedná o setsakra superpotravinu.
Další zajímavé články na našem blogu
- Všechno o květovém medu
- Med jako L É K: popáleniny, štípance, puchýře
- Jak je to s medem během těhotenství
- Pomáháme včelám a sejeme luční květiny
- Jak skladovat med v lednici