Kakao se skořicí v medu
Související produkty
Detailní popis produktu
Med s kakaem a skořicí je sladký pamlsek s opojnou vůní. Jezte ho denně
Kakalíčko je základ. A taky kouzelná skořice. Vychutnejte si je v našem domácím medíku. Kakaový med se skořicí voní opojnou vůní dalekých zemí, chutná sladkou vzpomínkou na dětství a jeho ozvěna na jazyku zní jako rajská hudba. Zaslouží si čestné místo ve vašem jídelníčku, protože:
- je to bašta > uplatní se jako báječná inspirace do receptů, nápojů či na pečivo (ovesné kaše, dezerty, sušenky),
- pasují k sobě > exotický cinnamaldehyd, kakaová Theobroma a české vitamíny (3 skleničky jsou málo),
- zabírá na bacily > kakao i skořice jsou superpotraviny skvělé pro vaše tělo (prý i prodlužují věk),
- sluší mu to > bude se vyjímat na poličce i jako neokoukaný dárek (nejen na Vánoce).
Skořice ze zemí, kde žijí opice, kakalíčko pro vaše svěží líčko a poctivý domácí med – radost vyprávět. Vyberte si balení, klikejte, šup s tím do košíku a objednávejte:
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Skočte po skořicovém medu s kakaem. Voní opojně, chutná sladce a jeho ozvěna na jazyku zní jako rajská hudba.
„Med, skořice a prášek z kakalíčka,
pro Alenku, pro Pepíčka…“
Pro kohokoliv, kdo rád mlsá.
Jak jsme objevili kakao, skořici a med?
Vůně skořice mi vždycky připomene babiččin štrůdl. A kakao? Tak rádi jsme ho pili jako děti. Takže – skořici, nebo kakao? Pokud se neumíte rozhodnout jako my, uložili jsme naše dvě oblíbené příchutě pod jedno víčko. Tady to máte. A třeba vás také odnesou zpět do dětství. Doporučujeme všem čokomlsounům a snílkům. Do výsledné hořkosladké chuti se beznadějně zamilujete! Kakao, skořice a med totiž k sobě jdou odpradávna na výbornou. V ústech vám rozehrají symfonii pohody, vášně a slasti. Zní jako vytříbené tóny v podání mistrovského orchestru, které si chcete dopřávat pořád znova a znova.
- Zajímavost z našeho blogu: legendy o velkých ptácích, kteří z daleka nosili skořici.
Složení a konzistence skořice v medu
Složení našeho kakaa se skořicí v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, mletá skořice a nealkalizovaný kakaový prášek. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i mletá skořice a kakaový prášek. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s kakaem a skořicí v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Skořice – popis a zajímavosti
Koření skořice se získává z kůry stromu, který patří do čeledi vavřínovité. Skořicovník čínský pochází z Barmy, skořicovník ceylonský má původ na Srí Lance. Dnes se pěstuje v tropech Afriky, Asie i Ameriky. Nejvíce skořice se vyrobí v Indonésii, Brazílii, na Madagaskaru či Seychelách.
- Skořici v léčitelství úspěšně používali už staří Číňané, Egypťané a Řekové.
- Za její rozšíření do celého světa můžou Portugalci a Holanďané.
- Samotné koření vzniká drcením voňavé kůry skořicovníku.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Za typickou vůní skořice je sloučenina cinnamaldehyd, dále třeba kyselina skořicová, eugenol, linalool či kumarin. Díky nim skořice také příznivě působí na lidský organismus:
- ničí bakterie (dezinfekční účinky),
- působí na kvalitu pokožky (zbavuje akné),
- posiluje imunitu (proti nachlazení, chřipce, kašlíku),
- povzbuzuje chuť k jídlu (a navíc se velice příjemně užívá),
- pomáhá při cukrovce (zlepšuje metabolismus tuků a cukru),
- podporuje krevní oběh (snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení),
- upravuje trávení (nadýmání, nevolnosti, průjmy, dráždivý tračník),
- uplatňuje se u celé řady dalších neduhů (např. revmatismus, vysoký cholesterol).
Kakao – popis a zajímavosti
Kakao se vyrábí z kakaových bobů. Jejich hlavní složkou je alkaloid theobromin a dále:
- minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofein,
- zdravé tuky.
Pravé, kvalitní kakao posiluje lidské tělo a může:
- povzbuzovat srdeční činnost, snižovat vysoký krevní tlak a zvyšovat průtok krve,
- ovlivňovat pozitivně mozek, navozovat pocity štěstí a zlepšovat paměť,
- uvolňovat napětí v unavených svalech,
- přispívat k růstu vlasů a nehtů,
- zvyšovat milostnou touhu,
- pomáhat při nachlazení,
- dostávat tělo do formy,
- zvětšovat chuť k jídlu,
- platit na astma.
Výroba medu kakaového se skořicí
Ochucený kakaový med se skořicí děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu a končí mícháním se skořicí a kakaem. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme skořici s kakaem v medu nejraději?
Na našem medu se skořicí a kakaem si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, můžete ho přidat do pokrmů a především do dezertů (jablečný závin, skořicové hvězdičky, zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Nejlepší je na krupicové kaši s rozpuštěným máslem. Úžasný je ke snídani na rozpečených toustech, na bílém nebo celozrnném pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu jako vánočka a mazanec – mňam, to je hned o něčem jiném. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: oslaďte si život kynutými skořicovými šneky.
Podrobnosti o skořicovém medu s kakaem
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1 392 / 332 kcal |
Tuky | 0,7 g |
Z toho nasycené kyseliny | 0,4 g |
Sacharidy | 79 g |
Z toho cukry | 76 g |
Bílkoviny | 1 g |
Sůl | 0,01 g |
Obsahuje: květový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášek (3 %), mletá skořice (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
❤️SPRÁVNÝ VČELAŘ
Být včelařem, ale být především SPRÁVNÝM včelařem je pro nás zásada číslo jedna. Rádi vidíme, když naše včelstva po celý rok prosperují. Med je pro nás sladkou odměnou.
❤️KDO JSME
Jsme Alena a Josef - Včelařství Domovina z Vysočiny. Naší doménou je získávání a zpracování medu do lahodných medových pochoutek.
❤️VČELAŘSTVÍ DOMOVINA
Včelařství Domovina to jsou vynikající pochoutky z medu.