Kakaové boby v medu
Související produkty
Detailní popis produktu
Med s kakaovými boby je laskomina nejen pro fajnšmekry
Kdo má chuť na něco opravdu speciálního, ocení náš jedinečný med s kakaovými boby. Jejich prapůvod sahá do dalekých krajin, kde si dávají dobrou noc papoušci kakadu, kaktusy a kamarádští indiáni. Mícháme je s naším domácím medem a výsledek stojí za to:
- laskomina pro nejzmlsanější jazýčky, které už neví, co by,
- okénko do exotických světů, kde se ještě ukrývají mnohá tajemství,
- jeden z nejoriginálnějších dárků, jaký vaše tetička vůbec může dostat. Opravdu.
Pravé kakaové boby v bio kvalitě a poctivý medík z Vysočiny tvoří bratrstvo neodmítnutelných, spolehlivého společníka vašich chvilek pohody a chuťovku nejen pro fajnšmekry. Vyzkoušejte.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Kakaové boby v medu nad zlato:
„Moje milá z Eldoráda
mlsala by poklad Inků ráda.
Snad, že budu já ten, kdo by
přinesl jí v medu kakaové boby.“
Kdepak, já to nepopletl. Dnes se sice kakaovník pěstuje hlavně v Africe, ale pochází z kraje, na který shlíží hrdý Popocatepetl.
Jak jsme objevili kakaové boby a med?
Kdo by jako dítě nebumbal kakalíčko. Také nám chutnalo. Alen není kakao jako kakao. Časem jsme se rozhodli jít přímo ke zdroji a narazili jsme na tajemství samotného Quetzalcoatla. Aztéckého boha, který lidem přinesl kakaové boby. Tak jsme se inspirovali a umíchali s nimi skvělý ochucený med. Výsledná chuť je boží, lepší než kastrol kaviáru! Kakaové boby v sobě mají kouzlo neznámých krajů a květový med sladkost našich luhů a hájů. Hořká se sladkou se skvěle doplňují. Stačí se olíznout – lahůdka nejen pro mlsné jazýčky.
- Zajímavost z našeho blogu: Víte, jak se z kakaovníku vyrábí kakao a jakou roli v tom hrají kakaové boby?
Složení a konzistence kakaových bobů v medu
Složení našeho medu s kakaovými boby je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a drcené BIO FAIRTRADE kakaové boby. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s kakaovými boby v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Kakaové boby – popis a zajímavosti
Kakaové boby jsou semena plodu ze stromu kakaovník pravý (latinsky Theobroma – česky doslova „potrava bohů“). Největší plocha kakaovníkových plantáží se dnes rozkládá v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále především v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.
- Původní indiánské výrazy pro kakao a čokoládu jsou „cacauatl“, „kakaw“ či „chocol’ha“.
- Conquistadora Cortéze uctili Aztékové lahodnou čokoládou ve zlatém poháru.
- Nadrceným a upraženým kakaovým bobům se říká nibsy.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Základní složkou kakaových bobů je alkaloid theobromin a dále:
- minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofein,
- zdravé tuky.
Kakaové boby jsou vynikající pro posílení lidského organismu:
- povzbuzují srdeční činnost, snižují vysoký krevní tlak a zvyšují průtok krve,
- ovlivňují pozitivně mozek, navozují pocity štěstí a zlepšují paměť,
- uvolňují napětí v unavených svalech,
- přispívají k růstu vlasů a nehtů,
- pomáhají při nachlazení,
- dostávají tělo do formy,
- zvyšují milostnou touhu,
- zvětšují chuť k jídlu,
- platí na astma.
Výroba kakaových bobů v medu
Ochucený med s kakaovými boby děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme med s kakaovými boby nejraději?
Hop, hop honem sem s kakaovým bobem! V medu ho mlsáme na chuť na lžičce, hořká se sladkou se skvěle doplňují. Vy si na kakaových bobech v medu pochutnáte s celou rodinou. Využijete je každý den, můžete je namazat na pečivo, přidat do pokrmů, osladit s nimi dezerty nebo ovesnou kaši. Lze je rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si je dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: oříškové sušenky s kakaovými boby v medu, co vy na to?
Podrobnosti o medu s kakaovými boby
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1 454 / 347 kcal |
Tuky | 3,1 g |
Z toho nasycené kyseliny | 1,8 g |
Sacharidy | 77 g |
Z toho cukry | 75 g |
Bílkoviny | 1 g |
Sůl | 0,01 g |
Obsahuje: květový pastovaný med (94 %), kakaové boby BIO (6 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
❤️SPRÁVNÝ VČELAŘ
Být včelařem, ale být především SPRÁVNÝM včelařem je pro nás zásada číslo jedna. Rádi vidíme, když naše včelstva po celý rok prosperují. Med je pro nás sladkou odměnou.
❤️KDO JSME
Jsme Alena a Josef - Včelařství Domovina z Vysočiny. Naší doménou je získávání a zpracování medu do lahodných medových pochoutek.
❤️VČELAŘSTVÍ DOMOVINA
Včelařství Domovina to jsou vynikající pochoutky z medu.