Perníčkové koření v medu
Související produkty
Detailní popis produktu
Perníčkový med připomíná domov, lásku a pohodu. Smlsněte si na něm!
Zveme všechny Mařenky a Jeníčky loupat s námi perníčky. Perníček v medu! Sladký, voňavý perník plný pohody v našem domácím medíku si oblíbíte:
- pro jeho senzační chuť > jako ze sna,
- díky jeho uplatnění v kuchyni > na pečivu, do koláčů a tak,
- kvůli jeho pozitivnímu vlivu na zdraví > posílení těla proti bacilům po celý rok.
Perný den? Peripetie v práci? Perníček s medem vám nakreslí úsměv na tvář. Rozjasněte si život. Jednoduše si vyberte, vložte do košíku a objednejte.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Dlouho, předlouho jsme zkoušeli umíchat tu nejlepší směs perníčkového koření v medu. A takhle to dopadlo:
„Jenom jednu skleničku
s medem zblajznem´ perníčku.
Ale než bys řekl med,
zbodli jsme jich nejmíň pět.“
Povedlo se! Přesvědčte se sami a smlsněte si také.
Jak jsme objevili perníček?
Jako děti jsme ho rády loupaly bábě a dědkovi z chaloupky. I jako dospělí se rádi perem perníkem. A sami pro vás mícháme perníkové koření do našeho domácího medíku. Je to sladké, voňavé, plné pohody, hmm… Výsledná chuť je prostě boží – perníčková! Připomíná čas, kdy maminka peče perníčky. Domov, lásku, pohodu. Zkrátka to vaše krásné, co chcete.
- Zajímavost z našeho blogu: včelky sbírají polyflórní med z více druhů rostlin. Ale z jakých?
Složení a konzistence kurkumy v medu
Složení našeho perníku s medem je přírodní, a proto tak jednoduché: 1. jenom za studena pastovaný med, 2. perníčkové koření vlastní výroby, do kterého dáváme pouze koření a žádnou mouku. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i koření. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s perníčky v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Květový med – popis a zajímavosti
Med květový má každý rád. Jestlipak ale každý ví, že:
- odborně se označuje jako polyflórní med (vícedruhový – včely ho sbírají z více druhů rostlin),
- kvůli jednomu kilogramu medu musí včely navštívit okolo 4 milionů květin,
- Česká republika patří k největším výrobcům medu v Evropě.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Květový med platí za nevyčerpatelný zdroj našeho dobrého zdraví. Měli bychom ho jíst každý den. Obsahuje opravdu spoustu užitečných látek:
- stopové prvky (fluor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, zinek, železo),
- aminokyseliny a kyseliny (citrónovou, jablečnou, křemičitou, vinnou),
- minerály (draslík, fosfor, chlor, křemík, sodík, vápník),
- vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K),
- jednoduché cukry (glukóza a fruktóza),
- flavonoidy a karotenoidy.
Možnosti využití medu při léčbě zdravotních obtíží i jejich prevenci jsou takřka nekonečné. Podporuje srdeční funkci, přispívá ke klidnému spánku, zlepšuje činnost svalů a vůbec – přečtěte si o léčivém účinku medu v našem rozsáhlém cyklu Med jako lék.
Výroba perníku v medu
Ochucený med s perníkovým kořením děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme perníčkový med nejraději?
Perný den či jiné peripetie? Náš perníček v medu pohladí vaše nervy. A vůbec, pochutná si na něm celá rodina. Využijete ho denně, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Hodí se do koláčů se švestkami a hruškami i k pokrmům s oříšky. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost, na lžičku.
- Náš tip: zkuste klasiku trochu jinak, perník s čokoládou a višňovým medem.
Podrobnosti o perníčku s medem
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1 388 / 332 kcal |
Tuky | 0,2 g |
Z toho nasycené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 81 g |
Z toho cukry | 78 g |
Bílkoviny | 0,4 g |
Sůl | 0 g |
Obsahuje: květový pastovaný med (98 %), perníčkové koření (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
❤️SPRÁVNÝ VČELAŘ
Být včelařem, ale být především SPRÁVNÝM včelařem je pro nás zásada číslo jedna. Rádi vidíme, když naše včelstva po celý rok prosperují. Med je pro nás sladkou odměnou.
❤️KDO JSME
Jsme Alena a Josef - Včelařství Domovina z Vysočiny. Naší doménou je získávání a zpracování medu do lahodných medových pochoutek.
❤️VČELAŘSTVÍ DOMOVINA
Včelařství Domovina to jsou vynikající pochoutky z medu.