Pomeranče s hřebíčkem v medu
Související produkty
Detailní popis produktu
Pomerančový med s hřebíčkem je šťavnatá pochoutka na celý rok
S pomerančem jsme uhodili hřebíček na hlavičku. Med s hřebíčkem a pomeranči voní exotikou, neznámými ostrovy, objevováním dalekých krajů, tropickými plantážemi a starobylými ranči. Je to med na celý rok a na všechny příležitosti, který vám dodá šťávu, nadhled a svěžího ducha:
- kombinace pomeranče, hřebíčku a medu ||| vyzkoušejte a budou se dít divy,
- oranžová, tmavá a zlatá ||| hraje všemi barvami, chutěmi a zážitky,
- skvělý na mlsání, jako dárek, k posílení organismu ||| neváhejte!
Pomerančový med s hřebíčkem stoupá žebříčkem oblíbenosti nahoru. Pojďme do pomeranče a hřebíčku společně ||| vložte ho do košíku, objednejte a my vám ho dovezeme.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Za hřebíček s pomerančem v medu nám pěkně narostl hřebínek. Protože se móóóc povedl. I dědeček Hříbeček by se zalizoval.
„Sladký medík s pomeranči,
je nám krásně, všichni tančí.
A za hřebíčku lžičku
svět je na jedničku!“
Zlatý hřebíček večera v medu s pomeranči. Voní exotikou, tropickými plantážemi a starobylými ranči. Je to med na celý rok a na všechny příležitosti, který dodá šťávu, nadhled a svěžího ducha.
Jak jsme objevili pomeranč, hřebíček a med?
No tak – jak bychom mohli opomenout pomeranč? Přemýšleli jsme, s čím ho doprovodit do medu a v tom jsme uhodili hřebíček na hlavičku. Výsledná chuť je mámivá! Potěší na jazyku, zahřeje u srdce, vytvoří pohodu. Sladko-kyselkavý pomeranč, neopakovatelný hřebíček a cumlík domácí med – oh la la! Na téhle lahůdce si pochutnáte všude, ať jste v Hřensku, Záhřebu nebo třeba na hřebenech Krkonoš.
- Zajímavost z našeho blogu: Jakou roli hraje v historii hřebíčku ostrov Ambon? Zásadní!
Složení a konzistence medu s hřebíčkem a pomeranči
Složení našeho medu s pomeranči a hřebíčkem je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, lyofilizovaný pomeranč a drcený mletý hřebíček. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i lyofilizované ovoce. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte hřebíček s pomeranči v medu v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná jako by bylo právě sklizené.
Hřebíček – popis a zajímavosti
Hřebíčkové koření se získává sušením nerozvitých květů stromu hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum). Jeho domovinou je hornatý ostrov Ambon na druhém konci světa. Zkuste hřebíček rozžvýkat a uvidíte, jak osvěží váš dech! Vděčí za to sloučenině eugenol. Ta společně s dalšími látkami jako flavonoidy, pryskyřice a třísloviny účinkuje proti revmatu, křečím a bolestem. Povzbuzuje činnost srdce a jater, chuť k jídlu a trávení. Dokáže dezinfikovat, zahánět bakterie a působit znecitlivění. A vdechování hřebíčkových výparů léčí průduškové záněty a čistí dýchací cesty.
- Ve středověku hřebíček do Evropy dováželi arabští obchodníci.
- Už od pradávna se hřebíček využívá v péči o dutinu ústní.
- Dnes hřebíčkovec roste v celém tropickém pásu.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba medu s hřebíčkem a pomerančem
Ochucený pomeranč s hřebíčkem v medu děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme med s pomeranči a hřebíčkem nejraději?
Na pomerančovém medu s hřebíčkem si pochutnáte s celou rodinou. Je to teplo u krbu za dlouhých zimních nocí i letní osvěžení. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie nebo si ho dopřát na lžičce jenom tak pro radost.
Podrobnosti o medu s pomerančem a hřebíčkem
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1 385 / 331 kcal |
Tuky | 0,1 g |
Z toho nasycené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 80 g |
Z toho cukry | 78 g |
Bílkoviny | 0,6 g |
Sůl | 0 g |
Obsahuje: květový pastovaný med (93,85 %), lyofilizované pomeranče (6 %), mletý hřebíček (0,15 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
❤️SPRÁVNÝ VČELAŘ
Být včelařem, ale být především SPRÁVNÝM včelařem je pro nás zásada číslo jedna. Rádi vidíme, když naše včelstva po celý rok prosperují. Med je pro nás sladkou odměnou.
❤️KDO JSME
Jsme Alena a Josef - Včelařství Domovina z Vysočiny. Naší doménou je získávání a zpracování medu do lahodných medových pochoutek.
❤️VČELAŘSTVÍ DOMOVINA
Včelařství Domovina to jsou vynikající pochoutky z medu.