Jak na povolení medu ve vodní lázni? Ukážu v několika krocích
Určitě se vám to už také někdy stalo: med ve sklenici ztuhnul tak, že jste ho nemohli rozetřít na pečivu. Potřebovali jste ho zkrátka v polotekuté konzistenci. Má to snadné řešení. Na povolení medu lze použít vodní lázeň a já vám teď ukážu, jak správně na to.
Ještě, než se do ztekucení medu pustíte, je potřeba si připomenout jeden důležitý fakt. Krystalizace medu (tuhnutí) je v pořádku, dokazuje to jeho pravost a přírodní původ. Není důvod k panice, naopak o to více si med můžete vychutnat.
Povolení tuhého medu ve vodní lázni krok za krokem
- Dejte na sporák hrnec s vodou.
- Ponořte do něj sklenici medu. Voda by měla sahat těsně pod víčko, nikoliv přes něj, aby neprosákla přes závit do sklenice.
- Začněte pomalu ohřívat na mírném ohni (na nejslabší stupeň plotýnky).
- Dávejte pozor, aby se voda neohřála příliš, maximálně na 50 °C (měli byste v ní v pohodě udržet ruku).
- Hlídejte barvu, med povolený od skla tmavne.
- U skla med povolí rychleji než uprostřed, proto průběžně zkoušejte promíchat.
- V okamžiku, kdy med tmavne a lze ho promíchat, sundejte hrnec z ohně, dokončete promíchání a máte hotovo!
Důležitá pravidla při ztekucení medu
Teplota vody, ve které med povolovat, nesmí přesáhnout 50 °C.
Správné povolení medu je pouze dočasné. Na druhý den (záleží na podmínkách skladování) bude mít med opět svou původní, tuhou konzistenci.
Med v žádném případě nerozhřívejte v mikrovlnné troubě. Tak ho podstatně poškodíte.
V případě úplného ztekucení vznikne med, který již zpětně neztuhne. S takovým medem se špatně manipuluje a navíc je pravděpodobně znehodnocený kvůli HMF (hydroxymethylfurfural).
HMF je škodlivá látka, která vzniká postupně silným nebo dlouhodobým ohříváním. Norma „Český med“ dovoluje 20 mg/kg HMF. Jedno šetrné ztekucení (či rok skladování) zvyšuje obsah HMF v medu asi o 7 mg/kg.
Vždy si proto promyslete, kolik medu skutečně potřebujete povolit. Ztekucovat celou sklenici kvůli namazání jednoho chleba ke snídani se nevyplatí.
Vše, co jsem uváděl výše, platí i pro povolení ochuceného medu.
Vyzkoušejte naše top ochucené medy:
malinový | spirulinový | zázvorový | jahodový | dračí ovoce