Medové nápoje
Spojení medu a dalších ingrediencí stojí za zrodem mnoha lahodných a zároveň zdravých nápojů, které si navíc bez problémů můžeme vyrobit sami doma. Jejich pozitivní vliv na náš organismus je nezpochybnitelný: řada surovin patří k základním kamenům zdravé výživy a med… to je vlastně synonymum pro zdraví samo o sobě. Zvolte tedy recept podle vaší nálady a pusťte se chutě do toho!
Medové víno
Začneme tam, kde jsme skončili minule v našem povídání o mléčných nápojích s medem. Do tzv. medvědího mléka jsme přidávali i bourbon, proč tedy nepřidat ještě jeden tip na využití alkoholu. Připravíme medové víno. Za tepla smícháme 2 kg medu nejprve s 1 kg cukru (v němž jsme utřeli kůru ze 4 citronů) a poté se šťávou z 6 citronů. Po vychladnutí směs promícháme s 8 l vody. Hotovou tekutinu nalijeme do soudku, zazátkujeme a necháme ve sklepě. Za 2 týdny ji přelijeme do láhví, zašpuntujeme korkem a necháme několik týdnů odležet. Chutná výborně!
- Náš tip: inspirujte se, co dobrého k medovým nápojům zakousnout.
Káva po bosensku a horká limonáda
Když jsme zvládli medové víno, zkusíme také medovou kávu – přesněji kávu bosenskou. Potřebujeme k tomu suchou, kovovou džezvu, do které nasypeme 4 lžičky jemně mleté kávy. Jakmile káva po zahřátí zavoní, zalijeme ji 1,5 dcl vařící vody s medem. Necháme přejít varem, odstavíme a zakápneme pár kapkami studené vody (sedlina padne ke dnu džezvy). A je hotovo, nápoj podáváme v malých porcelánových šálcích.
Zvláště v chladných listopadových plískanicích přijde k duhu horká citrónová limonáda. Nejprve prohřejeme 4 až 8 sklenic. Do nich rozdělíme 8 lžic medu, přidáme vylisovanou a oceděnou šťávu ze 4 citrónů a dolijeme 1 l vroucí vody. Nakonec ozdobíme plátkem oloupaného citrónu. A hned ty dobroučký vitamíny pošleme do bříška.
Jablečná a čajová limonáda s medem
U teplého pití ještě chvíli zůstaneme. Odolali byste snad horké jablečné limonádě? Na jednu sklenici potřebujeme jednu lžíci medu. Poté po dobu 5 minut vaříme směs skořice, strouhané pomerančové kůry, vody a rozkrájeného jablka i se slupkou a jaderníkem. Uvařený nápoj procedíme přes plátno na med do sklenice. Je to snadné a je to dobré.
Naše dnešní povídání zakončíme receptem na čajovou limonádu s medem – a uděláme si tak pěknou upoutávku na pokračování tohoto článku, kde si představíme medové čaje a další vitamínové bojovníky. Nuže, do sklenice nalijeme šťávu z poloviny pomeranče, přidáme 200 ml vychlazeného čaje, osladíme 1 lžící medu a zamícháme. Před servírováním ještě ozdobíme kolečkem citrónu.
Seriál Medové nápoje
- Díl 1: První várka nápojů s medem (právě čtete)
- Díl 2: Druhá várka nápojů s medem
- Díl 3: Medové nápoje s mlékem