Český rozhlas Vysočina: Z ochuceného medu je možné udělat…
V nedávném rozhovoru pro Český rozhlas Vysočina jsme vyprávěli o principu a užitku revolučních termosolárních úlů, jak přesně fungují a proč je používat. V nejnovější reportáži se redaktorka Irena Šarounová šla podívat přímo do výroby, aby na vlastní oči viděla vznik našich medových dobrůtek.
Včelařství Domovina v reportáži Českého rozhlasu Vysočina, autor fotografie: Irena Šarounová
Asi nejvíce ji zaujala barevná škála ochucených medů, které můžou být dokonce i modré – to v případě medu s citronem a spirulinou. Povídali jsme si s ní také o přípravě medů s ořechy, o oblíbených příchutích a vůbec o celém výrobním procesu – ve kterém hrají hlavní role tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo.
Český rozhlas Vysočina: Z ochuceného medu je možné udělat limonádu i výborné nanuky. Mohou být i modré
Med je bezesporu velmi zdravý. Má zlatou až tmavohnědou barvu a chutná sladce, prostě medově. Dovedete si ale představit med červený, fialový nebo dokonce modrý? Včelaři Alena a Josef Kőlblovi se ve výrobně ve Štěpánově na Havlíčkobrodsku rozhodli med ochucovat například mrazem sušeným ovocem, a nejen jím.
„U nás začal včelařit brácha. My jsme mu pomáhali, začalo se nám to líbit a rok na to jsme si pořídili své včely,“ říká Alena Kőlbová. S manželem Josefem se teď starají o dvě stovky úlů. Med se pak rozhodli dál zpracovávat na medové pomazánky. Přidávají do nich lyofilizované ovoce, koření a další přísady. „Máme asi čtyřicet příchutí,“ dodává Alena Kőlblová s tím, že do medu nakládají i ořechy. „Zkoušíme, ochutnáváme, a co nám chutná, tak vyrábíme,“ říká s úsměvem. Sama si prý med nejradši přidává do jogurtu.
Včelařství Domovina v reportáži Českého rozhlasu Vysočina, autor fotografie: Irena Šarounová
Prášek z mrazem sušeného ovoce se přidává do pastovaného medu. V tom tekutém by totiž vyplaval na povrch. „Med se musí ztekutit, poté se naočkuje pastovaným medem, nastartuje se proces pastování,“ popisuje přípravu medu před přidáním příchutí Josef Kőlbl.
Kromě lyofilizovaných borůvek, rybízu, malin nebo jahod, do medu přidávají například i spirulinu. Takový med je potom jasně modrý. „Spirulina je mořská řasa a nemá výraznou chuť, tak ji doplňujeme citronovou šťávou. Děláme z toho modré nanuky, modré mléko, děti to zbožňujou,“ směje se Alena Kőlblová.
Jak to funguje v naší medové výrobně? Co všechno lze v kuchyni dělat s ochucenými medy? Jaký si nejraději namažou na pečivo naše pracovnice? Poslechněte si celou reportáž:
Z ochuceného medu je možné udělat limonádu i…
Příběhy z Vysočiny | Český rozhlas Vysočina, 30. září 2024 | 3 minuty | Více
Další média, kde jsme zabzzzučeli
- Web Forbes, říjen 2023
- Český rozhlas Radiožurnál, září 2023
- Kniha Perly v botě od Jakuba Koháka
- Web iGlanc, říjen 2023
- Dobré ráno v České televizi, listopad 2023
- Deník MF Dnes, prosinec 2023
- Web CzechCrunch.cz, březen 2024
- Podcast Industrial na iDnes, květen 2024
- Reportáž v TV Noe, červen 2024
- Události v regionech ČT, červenec 2024
- Rozhovor pro ČRo Vysočina, srpen 2024
- Časopis Marianne, září 2024
- Medové odpoledne na zahradě u Agáty Hanychové