eMimino.cz, říjen 2024: rozhovor Včely byly nejdříve náš koníček…
Největší český web pro rodiče eMimino.cz už od roku 2002 „spojuje české maminky“. Na jednom místě v něm najdete všechno o těhotenství, porodu, péči o miminko nebo vztazích. Na tvorbě jeho obsahu se podílí celá řada lékařů, právníků a dalších odborníků.
Redaktorka Martina Malá si v rozsáhlém rozhovoru všímá historie naší včelařské farmy, jednotlivých výrobků a způsobu jejich přípravy či postupného růstu firmy. Během velice příjemného povídání došlo také na začátky a důvody našeho podnikání, na podstatu včelaření nebo na to, jak všechno zvládáme včetně péče o tři děti:
Včelařství Domovina: Včely byly nejdříve náš koníček, pak se z nich stala celoživotní vášeň
Manželé Alena a Josef Kölblovi si splnili svůj sen. Včelaření bylo jejich velkým koníčkem. Když se rozhodli proměnit svou zálibu v byznys, stálo je to hodně peněz i tvrdé práce. Vynaložené úsilí se však vyplatilo. Dnes mají na Vysočině medovou farmu a o jejich včelí produkty je obrovský zájem.
Včelařství Domovina je rodinná firma. Můžete krátce popsat, jak se z koníčku stal byznys?
Včelařit jsme začali s manželem Josefem v době, kdy jsme ještě žili v Praze. První včelstva jsme měli u mých rodičů a včelařili jsme o víkendech. Manžel tehdy dokončil studium na konzervatoři a už během studií zkoušel podnikat. Já jsem pracovala v kanceláři, ale tato práce mě nenaplňovala. Oba jsme toužili po životě na venkově.
Včelaření nás naprosto ohromilo. Mohli jsme dělat to, co nás baví, a navíc být v přírodě. Rozhodli jsme se proto investovat všechny peníze do pořízení nových včelstev a vybudování včelařské farmy. Sen o tom, že nás bude živit náš koníček, se splnil po třech letech tvrdé práce. Mezitím se nám narodila první dcera a přestěhovali jsme se na venkov.
Kde jste našli ideální prostory pro vaši včelí farmu?
Včelaříme na Vysočině, kde máme několik stanovišť v okolí obce Lubno, odkud pocházím. Po několika letech života v Praze jsem se tedy přestěhovala zpět do svého rodiště. Další stanoviště máme v jabloňových sadech nedaleko Kolína.
Začátky podnikání nebývají vždy snadné. Jaké to bylo ve vašem případě?
Začátky byly opravdu těžké. Začínali jsme naprosto od nuly, a to ohledem peněz i zkušeností. Zpočátku jsme měli 6 včelstev a každý rok jsme pořizovali další. Dnes se staráme o 200 včelstev.
V rodině jsme neměli žádného včelaře. Se včelařením začal až můj bratr, zhruba rok před námi. Protože se nám to s manželem také zalíbilo, pořídili jsme si vlastní včely. Manžel chtěl vždycky podnikat a měl už tehdy s podnikáním nějaké zkušenosti. Já jsem v práci nebyla spokojená, takže to do sebe všechno krásně zapadlo.
Museli jste si doplnit vzdělání, abyste tuto práci mohli vykonávat?
Ano, tři roky jsem dálkově studovala obor Včelař na Odborném učilišti včelařském v Nasavrkách.
Med je velmi zdravá a oblíbená surovina. Vy ale nabízíte celou řadu produktů. O které z nich je podle vás největší zájem?
Nejoblíbenější jsou medy ochucené ovocem, například med s malinami, borůvkami nebo dračím ovocem, které jsou u našich zákazníků naprostou špičkou. Od loňského roku máme novinku – modrý med, což je med se spirulinou a citrony, a zákazníci jej milují. Ochucený med jíme denně na pečivu, v jogurtu, kaších nebo ho používáme při pečení či vaření.
Jaký je rozdíl, když zákazník koupí med v obchodě a přímo od včelaře?
Můžete se spolehnout na původ medu. V obchodě se často prodávají různě směsi medů z celého světa. Je určitě dobré při koupi číst etikety.
Můžete popsat, jak vlastně všechny ty pochoutky vznikají?
Vyrábíme medy s ovocem nebo kořením, přičemž do medu nepřidáváme nic jiného. Nejdříve se med musí napastovat, což znamená, že se několik dnů v pravidelných intervalech promíchává, až získá konzistenci jemného krému. Následně přidáme ovoce či koření a poté plníme do skleniček.
Celý rozhovor si můžete přečíst zde.
Včelařství Domovina: Včely byly nejdříve náš koníček, pak se z nich stala celoživotní vášeň
O čem všichni mluví | eMimino.cz, 14. října 2024 | Více
Další média, kde jsme zabzzzučeli
- Web Forbes, říjen 2023
- Český rozhlas Radiožurnál, září 2023
- Kniha Perly v botě od Jakuba Koháka
- Web iGlanc, říjen 2023
- Dobré ráno v České televizi, listopad 2023
- Deník MF Dnes, prosinec 2023
- Web CzechCrunch.cz, březen 2024
- Podcast Industrial na iDnes, květen 2024
- Reportáž v TV Noe, červen 2024
- Události v regionech ČT, červenec 2024
- Rozhovor pro ČRo Vysočina, srpen 2024
- Časopis Marianne, září 2024
- Medové odpoledne na zahradě u Agáty Hanychové
- Web Lifee.cz, září 2024