Mechové cupcaky s meruňkovým medem
Dostat do dětí trochu té zeleniny je někdy docela kumšt. Zkuste jim proto ulehčit poznávání nových chutí a nenásilně je seznamte třeba se špenátem. Jak na to? Společně upečte zelené cupcaky s krémem ochuceným meruňkovým medem, který udá skvělý kyselý podtón.
Máte-li zahrádku, můžete s dětmi semínka špenátu vysít (nejlépe mezi řádky česneku) a zalévat. V opačném případě stačí zajít do obchodu. K tomu přidejte povídání o tom, jak si lidé dříve mysleli, že špenát obsahuje obrovské množství železa. Díky této představě také vznikl animovaný seriál o Pepku námořníkovi.
Mechové cupcaky jsou skvělý způsob vašim ratolestem ukázat, že špenát je výborný i do sladkých pokrmů. Asi úplně nečekejte, že děti teď budou špenát milovat a budou si ho dávat k snídani, obědu a večeři. Příště ale určitě ocení zelené palačinky a možná dokonce ochutnají i vaše oblíbené špenátové gnocchi :)
Recept na mechové cupcaky s meruňkovým medem
Ingredience na 12 porcí zelených mechových cupcaků
Těsto:
- 200 g špenátu,
- 90 ml řepkového oleje,
- 2 vejce,
- 50 g krupicového cukru,
- 160 g hladké mouky,
- 1 balení kypřícího prášku.
Náplň:
- 1 balení mascarpone,
- 1 balení tvarohu,
- 2 lžíce meruňkového medu,
- maliny.
Tip: Řepkový olej obsahuje ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Podrobně to vysvětluji v článku Zdravá třináctka – i tuk patří do zdravého jídelníčku.
Postup přípravy zelených cupcaků s krémem a meruňkovým medem
Doba přípravy: cca 1 h
- Špenát rozmixujte do tekuté konzistence a všechny suroviny na těsto společně smíchejte.
- Pečte ve formě na 170 °C asi 25 min.
- Mezitím smíchejte tvaroh, mascarpone a meruňkový med do krému.
- Upečené bochánky vydlabejte a plňte krémem, malinou a opět krémem.
- Těsto, které vám po vydlabání zbylo, rozdrobte a použijte při tvorbě mechového efektu.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci zelených mechových cupcaků s medem
- 256 kcal,
- 5,8 g bílkovin,
- 17,8 g sacharidů (z toho 8,15 g cukrů),
- 17,8 g tuků,
- 0,7 g vlákniny.