Medovník s malinovým medem
Medovník se v poslední době stal králem mezi dezerty. Já jsem si pro vás nachystala recept na sváteční medovník z žitné mouky.
Zkuste ho připravit s námi a uvidíte, že žitná mouka není pouze do chleba.
Recept na medovník s malinovým medem
Ingredience
Na 20 porcí medovníku s malinovým medem potřebujeme:
- 500 g žitné mouky (například celozrnná hladká Pernerka),
- 250 g másla,
- 3 vejce,
- 100 g květového medu,
- 200 g moučkového cukru,
- 1 lžičku jedlé sody.
Na krém potřebujeme:
- 500 g sýru mascarpone,
- 250 g polotučného tvarohu,
- 100 ml mléka,
- 75 g malinového medu,
- 30 g lyofilizovaných malin.
Na posyp potřebujeme:
- 20 g vlašských ořechů
Postup přípravy medovníku s malinami v medu
Doba přípravy: cca 2 h
- Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem a cukrem. Přidáme vejce a postupně vmícháme žitnou mouku.
- Těsto rozdělíme na 15 dílů, které roztíráme cukrářskou stěrkou na pečicí papír s předkresleným tvarem.
- Jednotlivé pláty pečeme v troubě na 170 °C asi 9 minut.
- Vychladlé pláty ořízneme do výsledného tvaru. Zbývající okraje si necháme stranou na ozdobu.
- Krém připravíme vyšleháním mascarpone, tvarohu, smetany a malinového medu. Nakonec vmícháme prach z rozmixovaných lyofilizovaných malin zbavených zrníček.
- Jednotlivé pláty promazáváme malinovým krémem a vrstvíme na sebe. Krémem omažeme dort i po obvodu.
- Zbývající okraje rozemeleme s ořechy a dozdobíme obvod medovníku.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci medovníku s malinovým medem
- 373 kcal,
- 4,9 g bílkovin,
- 37,2 g sacharidů (z toho 19 g cukrů),
- 22 g tuků,
- 4,2 g vlákniny.
Tip: Žitná mouka není pouze do chleba
Žitná mouka je důležitá díky velkému množství vlákniny, vitamínů (především E, B) a minerálních látek. Hodí se na pečení domácích chlebů, kvásku i sladkých a slaných pokrmů. Vyzkoušejte náš recept na medovník s malinovým medem nebo z ní udělejte třeba palačinky.