Ovesno-jogurtová sklenička s malinovým medem
Ovesno-jogurtová sklenička s malinovým medem nám chutná velice. Mmmňamka! Tuto snídani nebo svačinku velmi oceníte při hektických dnech, jelikož si ji připravíte již večer a ráno bude ještě lepší.
Jedná se o variantu ovesné kaše. A protože obsahuje zdroje komplexních sacharidů (ovesné vločky), bílkovin (jogurt) a také ovoce (maliny), můžeme ji označit jako vyváženou.
Recept na ovesno-jogurtovou skleničku s malinovým medem
Ingredience
Na 5 porcí ovesno-jogurtové skleničky s malinovým medem potřebujeme:
- 500 g bílého jogurtu,
- 90 g jemných ovesných vloček,
- 1 menší jablko,
- 1 lžičku malinového medu,
- čerstvé maliny.
Pyré vyrobíme z:
- 100 g malin,
- 1 lžičky malinového medu,
- šťávy z poloviny citronu.
Postup přípravy ovesné kaše ve skleničce s malinovým medem
Doba přípravy: cca 10 min
- Maliny s medem a citronem rozmixujeme do hladkého pyré. Podle potřeby přidáme až 2 lžíce vody.
- Jogurt smícháme s najemno nastrouhaným jablkem a přidáme ovesné vločky.
- Do skleniček postupně navrstvíme pyré, jogurt s ovesnými vločkami a opět pyré.
- Ozdobíme čerstvými malinami.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci ovesno-jogurtové skleničky s malinovým medem
- 162 kcal,
- 6,7 g bílkovin,
- 21 g sacharidů,
- 7,9 g cukrů,
- 4,8 g tuků,
- 4,3 g vlákniny.
Tip: Jak si vybírat jogurt?
Pro každodenní konzumaci vybírejte jogurty s obsahem tuku 2,5–3,5 %. Obsahují totiž více bílkovin, a tedy i vápníku než jogurty smetanové. Hodí se jak pro maličké děti, tak i pro dospělé. Pozor si naopak dávejte na ochucené jogurty, které ukrývají velké množství cukru. Lépe uděláte, když do bílého jogurtu přidáte čerstvé ovoce, marmeládu nebo menší lžičku ochuceného medu.