Medová pučálka aneb když se tradice snoubí s modernou
Znáte příběh o babkách pučálnicích, které dříve sedávaly u malých kamínek na ulicích, namočená a naklíčená hrachová zrna pražily a kolemjdoucím se je prodávat snažily?
Zkuste si tuto tradiční pochoutku připravit se mnou.
Tip: Ukažte dětem, jak se semínka pomalu probouzejí k životu
Začněte pučálku připravovat společně. Děti budou mít možnost pozorovat, jak to na jaře v přírodě chodí. Budete potřebovat velkou zavařovací sklenici nebo misku, do které vložíte celý, už přebraný hrách. Zalijete dvojnásobným množstvím vody a necháte 24 hodin odpočívat. Druhý den slijete přebytečnou vodu, hrách propláchnete a vrátíte zpět do sklenice či misky. Přikryjete potravinou folií, do které uděláte dírky. Třetí den opět propláchnete a další den už můžete konzumovat.
Recept na medovou pučálku
Ingredience
Na 6 porcí pučálky s medem potřebujeme:
- 300 g neloupaného hrachu,
- 200 g cizrny,
- 1 lžíci řepkového oleje,
- vejce na volská oka,
- 1 lžíci balzamikového octa,
- 1 lžíci květového medu s lípou.
Postup přípravy pučálky s lipovým medem
Doba přípravy: 20–30 min
- Na oleji orestujeme naklíčený hrách a cizrnu.
- Připravíme vejce.
- Pražená zrna opepříme a osolíme dle chuti.
- Zalijeme medovo-balzamikovým dresinkem.
- Dobrou, vyváženou chuť!
Výživové hodnoty na 1 porci pučálky s medem
- 381 kcal,
- 24 g bílkovin,
- 36,1 g sacharidů (z toho 3,5 g cukrů),
- 11,2 g tuků,
- 18,5 g vlákniny.