Proč je med lepší než bílý cukr II.
Minule jsem začala rozebírat obecně značně diskutované téma srovnání cukru a medu. Často se tyto debaty zužují na jedinou otázku: má se bílý cukr zcela nahradit včelím medem? Ukážu vám fakta, ale konečné rozhodnutí bude na vás.
Med pomáhá řešit zdravotní obtíže
Už v úvodním článku jsem zmínila schopnost medu vyřešit spoustu zdravotních trablů či zranění, ostatně mnohokrát jsme se tomu věnovali i na našem medovém blogu. Med se úspěšně používá při ošetření a hojení drobných ran a odřenin. Pomáhá při zácpě a nepravidelné stolici a dokáže pomoci s popáleninami, puchýři či hmyzími štípanci. Med umí vylepšit vzhled pokožky při akné, bradavicích, oparech a lupech, hodí se při bolestech hlavy a nespavosti. Úspěšně bojuje s nachlazením a se špatným fungováním trávicí soustavy.
Med skvěle chutná
Ano, jistě, cukřík je slaďoučký, ale jíte ho vždy až jako součást nějakého jiného jídla, v sušenkách nebo s ním posypete koláče. Med, to je jiné mlsáníčko. Oproti cukru má bohatší a výraznější chuť. Můžete si ho dopřát samotný na lžičku, a co teprve, když ho smícháte s ovocnou příchutí nebo surovinou. Přesně takové jsou naše ochucené medy – ochutnejte skvělý malinový, perníčkový, kávový, rybízový, višňový nebo zázvorový med. A zkuste některý z mnoha medových receptů nebo nutričně vyvážených lahůdek.
Med při pečení
Vyšší sladivost medu využijete i u pečení – na náhradu jednoho hrnku cukru vám bude stačit půlka až třičtvrtě hrnku medu. Při pečení s medem ale dodržujte několik pravidel. Med se řadí mezi tekutiny, proto na každý použitý hrnek medu uberte čtvrt hrnku tekutých přísad, například mléko.
Aby byl moučník kyprý jako při použití běžného cukru, přidejte do těsta na každý hrnek medu půl lžičky kuchyňské sody, která neutralizuje kyselost medu. Pozor si dejte i při samotném pečení: oproti původnímu receptu snižte teplotu v troubě o 25 °C. Těsto slazené medem totiž rychleji karamelizuje a mohlo by snadno spálit.
- Mohlo by vás zajímat: proč do medu nepatří glukózový sirup?
Medová a cukrová ekologie a etika
A co pohled ekologický a společenský? Med na rozdíl od cukru není vysoce průmyslově zpracovaná potravina. Produkce cukru z cukrové řepy nebo třtiny je energeticky velice náročná – stačí vzít v úvahu všechny polní práce, dopravu či provoz cukrovaru.
Při výrobě medu se celý proces značně zjednodušuje a pro přírodu neznamená žádnou zátěž. Více včelstev přináší větší opylení rostlin a bohatou vegetační pestrost. Jezte med nebo se rovnou zapojte do projektu pomoci včelám a můžete se na ní podílet i vy.
Slovo závěrem: používejme rozum
Tak jako vždy, i při používání cukru a medu se řiďte zlatým pravidlem „všeho s rozumem“. Nic by se nemělo přehánět a to obecně platí i pro používání obou sladidel.