Bezinková limonáda extra medová
Bílé květy bezu lákají nejen včely, ale také mě. Každý rok totiž dělám skvělou medovo-bezovou limonádu. Tak až půjdete na procházku, rozhlédněte se, kde všude bezy kvetou. Natrhejte si ty největší a nejrozkvetlejší květy. Nezapomeňte pozdravovat včely, ty tam totiž určitě také budou.
Recept na extra medovou bezinkovou limonádu
Na medovou bezinkovou limonádu potřebujeme:
- velkou sklenici a vodu,
- velké bezinkové květy, alespoň 15 kusů,
- 300 g květového medu,
- ½ čajové lžičky sušeného droždí.
Postup přípravy medové bezinkové limonády
Postup je jednoduchý a rychlý. Ve velkém hrnci jsem svařila vodu a nechala ji vychladnout tak akorát do vlažného stavu. Do skleněné láhve jsem dala bezinkové květy. Pozor, květy neoplachovat! Pouze je jemně oklepejte a zbavte případných nečistot nebo hmyzu. Dále jsem přidala už jen med, sušené droždí a celé to zalila vlažnou vodou. Je důležité přidat vlažnou vodu, nikoliv horkou, aby se kvasinky mohly parádně nastartovat. Droždí udělá limonádu šumivou.
Vše jsem řádně promíchala, láhev uzavřela čistým plátýnkem a utěsnila gumičkou. Limonádu jsem nechala dva dny stát při pokojové teplotě. Poté jsem ji slila do uzavíratelných lahví a dala chladit do ledničky. Až ji budete podávat, můžete ještě přidat plátek citronu. Experimentovat můžete s příchutí, zkuste místo tradičního květového medu některý z našich ochucených:
malinový | borůvkový | jahodový | meruňkový | brusinkový | rybízový | višňový | kakaový
Tip: pokud chcete docílit stoprocentního perlení, doporučuji nechat bezové květy a plátky oloupaného citrónu dva dny louhovat, třetí den přidat med s kvasnicemi a nechat další jeden den ležet.
Dobrou chuť přeje Alena.