Grilovaný losos na medu
Recept na grilovaného lososa na medu. Ryba „na sladko“? A proč ne? Je to dobré, je to zdravé a je to hotovo co by dup.
Na grilovaného lososa na medu potřebujeme:
- 4 ks lososových filetů,
- 4 lžíce medu květového (případně zaexperimentujeme třeba s medem chilliovým),
- 4 lžíce přepuštěného másla,
- 2 stroužky prolisovaného česneku,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- mořskou sůl,
- několik čtvrtek citronu.
Na vhodnou pánev (pozor, za chvilku ji šoupneme do trouby jako babu Jagu!) položíme máslo a necháme ho lehce zezlátnout na středním plamenu. Přidáme citronovou šťávu, česnek a samozřejmě medík. S citem, ale pořádně promícháme a restujeme, až se z česneku začne linout vůně (cca 1 minuta). Odstavíme a polovinu „lektvárku“ bez česneku odlijeme do hrnku – bude se hodit později.
To už si troubu v grilovacím programu předehříváme na středně vysokou teplotu. Rybku necháme hupsnout do pánve se zbytkem šťávy a počkáme (cca 3 minuty), než se maso zatáhne lehce dozlatova. Filety převrátíme a šup s pánví do trouby! Grilujeme (cca 6 minut) – a je to.
Grilované lososy na medu podáváme dochucené zbývající šťávou a solí. Jako příloha se hodí osmahnuté brambory, salát či dušená zelenina.