Májový dort s jahodami a medem
Květen je lásky čas. A je to taky čas domácích dortíků. Nejradši mám piškotový dort zdobený šlehačkou, proto málokdy dělám jiný druh dortu. A mascarpone při zdobení nesmí chybět, proto ho také dávám do šlehačky. Mascarpone společně se šlehačkou tvoří hutnější krém, který na dortu lépe drží. Samotná šlehačka je pro zdobení příliš řídká. A samozřejmě nesmí chybět čerstvé ovoce. Bez něj by nebyl dort dortem. Osobně nejsem fanoušek potahových hmot na dorty. Naše maminka dělala dort vždy se šlehačkou, takže jsme u nás všichni na takové dorty zvyklí a máme je nejraději.
Recept na májový dort s medem a jahodami
Na medový májový dort potřebujeme - na piškot:
- 8 vajec,
- cukr krupici,
- hladkou mouku,
- 8 lžic oleje,
- 8 lžic vody,
- kypřící prášek.
Na krém:
- 2 šlehačky 30% tuku,
- 2 mascarpone,
- ochucený med,
- čerstvé ovoce.
Postup přípravy májového dortu s medem a jahodami
Zdá se vám, že je chyba, že není uvedeno, kolik je potřeba cukru a hladké mouky? Právě to chyba vůbec není. Množství cukru a mouky se dává podle váhy vajec. Říkáte si, že je to zvláštní recept? Každopádně funguje vždy a je osvědčený. A kdybyste náhodou chtěli větší, či menší dort, počet lžic oleje a vody se vždy rovná počtu vajec. A hladké mouky se dává o 50 g méně než cukru krupice. Abrakadabra! Kouzlo funguje.
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Zvážíme vejce i se skořápkou a dle váhy vajec si odvážíme stejné množství cukru krupice. Zároveň si odvážíme hladkou mouku, které musí být o 50 g méně než cukru. Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky si dáme do mísy, ve které budeme připravovat těsto. Bílky vyšleháme do podoby sněhu. Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme. Dále přidáme olej, vodu a opět prošleháme. Do této směsi postupně vmícháme po lžících mouku s kypřícím práškem. Nakonec do těsta přidáme sníh z bílků. Ten udělá těsto krásně vláčným. Těsto přelijeme do pečící formy a dáme péct. Těsto kontrolujeme vpichem špejle. Jakmile se špejle nelepí – máme těsto upečené.
Piškotové těsto zdobíme vždy po vychladnutí. Šlehačku a mascarpone ušleháme metlami. Můžete přidat také oblíbenou příchuť ochuceného medu a ten společně se šlehačkou a mascarpone ušlehat. Piškot podélně rozřízneme a krémem promažeme. Zdobíme sáčkem s otvorem pro zdobení a na závěr dort obohatíme čerstvým ovocem.
Takový domácí dort je naprostá klasika, která potěší každého.
Dobrou chuť přeje Alena.