Medovník s borůvkovým medem
Recept na medovník s borůvkovým medem. Je to král mezi dorty a my si ho teď můžeme vyrobit, kdykoliv na něj budeme mít chuť. Což je skoro pořád.
Recept na medovník s borůvkovým medem
Na medovník s borůvkovým medem potřebujeme:
- 450 g hladké mouky,
- 180 g moučkového cukru,
- 180 g másla,
- 1 vejce,
- 1,5 lžičky jedlé sody,
- 5 vrchovatých lžic medu květového,
- 6 lžic smetany,
- 2 lžíce kakaa.
Na výrobu krému si připravíme:
- 200 g másla,
- 50 g vlašských ořechů,
- 1 kondenzované slazené mléko Salko,
- 5 lžic borůvkového medu,
- 1 hrst lesních borůvek.
Na posypání dortu si nachystáme:
- 30 g vlašských ořechů,
- 50 g upečeného těsta.
Postup přípravy medovníku s borůvkovým medem
Do hrnce nalijeme vodu a položíme na něj misku, neboť těsto se začíná dělat nad párou. V misce necháme rozpouštět máslo. Přibližně v polovině procesu přidáme med, smetanu a vejce. Do rozpuštěné směsi přidáme moučkový cukr a cca 6–7 minut ručně šleháme (lze použít šlehač na nejnižší rychlost). Pozor, aby se směs nezačala vařit! Po 6–7 minutách misku se směsí sundáme z hrnce. Do hladké mouky přidáme jedlou sodu a kakao (kvůli barvě). Lehce promícháme, přidáme vyšlehanou směs a mícháme vařečkou asi 3–4 minuty. Žádný strach z počáteční řídké konzistence!
Pracovní desku podsypeme moukou. Z těsta vytvoříme „bochník“ a z něj navážíme 5 stejných bochánků. Každý zvlášť zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odležet. Po 10 minutách těsto vyndáme a na pečicím papíru válíme první bochánek (lepení těsta na váleček zamezíme posypáním hladkou moukou). Vyválíme kruh, který bude větší než naše forma (průměr 24 cm). Přebývající těsto odkrojíme, zabalíme do potravinové fólie a později použijeme jako posyp.
Kruh položíme i s pečicím papírem na plech a pečeme 10 minut v troubě, předehřáté na 180 °C. Upečené kruhy necháme vychladnout (na pečicím papíru – kvůli následné manipulaci). Stejným způsobem vyválíme a upečeme všechny kruhy i odkrojené kousky.
Upečené odkrojené těsto nastrouháme a promísením s ořechy vytvoříme drobenku. Nyní si připravíme krém. Smícháme máslo, ořechy, Salko i borůvkový med a mixérem rozmixujeme. Kvůli barvě do krému přes sítko protlačíme rozmixované borůvky. Krém rozdělíme na čtyři stejné části a rozetřeme je po povrchu jednotlivých kruhů, které na sebe postupně pokládáme. Při posledním kroku na krém nedáváme kruh, ale posypeme drobenkou.
Zdroj: https://www.instagram.com/foodby_adam/