Velikonoční beránek
Blíží se Velikonoce a k nim neodmyslitelně patří pečený velikonoční beránek. Pečeme ho doma s láskou.
Velikonoční Beránek
My pečeme beránka z třeného těsta, do kterého dáváme také květový med. Jako očička mu dáme rozinky a také ho posypeme moučkovým cukrem. Zbývá už jen mašlička na krk pro parádu. Prostě krasavec. Mňam! My ho jíme od zadečku :-)
Recept na beránka s medem
Na beránka potřebujeme:
- 6 vajec,
- 25 dkg másla,
- 20 dkg cukru krupice,
- 50 dkg polohrubé mouky,
- citronovou kůru,
- vanilkový cukr,
- prášek do pečiva,
- 250 ml mléka,
- 6 lžic tekutého květového medu,
- rozinky.
Postup přípravy velikonočního beránka
- Do misky dáme oddělené žloutky, změklé máslo a cukr. To všechno mícháme – „třeme“ až je ze směsi vzdušné světle žluté těsto.
- Do těsta postupným zamícháváním přidáváme mouku, citronovou kůru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vlažné mléko, med a rozinky. Nezapomeňte si nechat stranou dvě rozinky na očička.
- V poslední fázi přidáme bílky ušlehané do bílé pěnové konzistence – do sněhu.
- Těsto vylijeme do vymazané formy máslem a vysypané hrubou moukou. Pozor: dobře vymazat a vysypat především na čumáčku. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C 50 minut. Upečené těsto poznáme zabarvením – zlatohnědé a vpichem špejlí – těsto nesmí na špejli ulpívat v syrovém stavu, špejle musí zůstat po vpichu čistá a suchá.
Tip: očička lze nejlépe přilepit cukrovou polevou nebo rozehřátou čokoládou na pečení
A víte, že med při pečení zásadně neztrácí na vlastnostech a svých cenných látkách? Více čtěte v našem článku Mýtus: Med v horkém čaji ztrácí na kvalitě. Není tomu tak!
Velikonoční beránek - bez něj se Velikonoce neobejdou. Veselé Velikonoce přeje Josef a Alena Včelařství Domovina