Motance s kardamomovým medem, javorovým sirupem a ořechy
Recept na výrobu motanců s kardamomem, javorovým sirupem a vlašskými ořechy. Dokonalá záležitost pro milovníky kynutého těsta, oříšků a medu.
Recept na motance s kardamomovým medem, javorovým sirupem a ořechy
Na 10 motanců potřebujeme:
- 125 ml vlažného mléka,
- 20 g cukru,
- 390 g hladké pšeničné mouky,
- 32 g sušeného mléka,
- 2 vejce (o pokojové teplotě),
- 1 balíček sušeného droždí,
- 1 lžičku soli,
- 1 lžičku mletého kardamomu,
- 75 g měkkého másla na kostky,
- trochu vanilkového extraktu.
Na výrobu náplně si připravíme:
- 70 g měkkého másla,
- 75 g kardamomového medu.
Postup přípravy medových motanců
Droždí, cukr a mléko promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy, kde budeme těsto hníst, přidáme kvásek, vše ostatní kromě másla a mícháme 10 minut. Poté po kouscích přidáváme máslo a opět 10 minut mícháme až do hladkého těsta. Necháme 1 hodinu kynout (nebo v lednici přes noc).
Po vykynutí těsto rozválíme do obdélníku o rozměrech 50 x 30 cm, potřeme náplní (vyšlehané máslo s medem) a naše fešáky zarolujeme (na YouTube je k dispozici perfektní návod, jak na to). Necháme ještě 20 minut kynout, potřeme vajíčkem s trochou mléka a pečeme na 160 °C zhruba 20–30 minut. Ještě horké motance potřeme medem (javorovým sirupem) a oříšky.
Recept od: https://www.instagram.com/foodadyct/