Netradiční velikonoční beránek
Tak jsem si říkala, že letos zkusím něco nového. Hledala jsem v kuchařkách i na internetu. A našla jsem recept na výrobu kynutého, roztomilého velikonočního beránka plněného tvarohem. To je ono!
Když jsem ho upečeného postavila před naše holčičky, nemusím vám říkat, že se do něj s chutí pustily.
Na velikonočního beránka potřebujeme:
- 300 g hladké mouky,
- 15 g čerstvého droždí,
- 50 g medu,
- 120 g mléka,
- 60 g slunečnicového oleje,
- 2 žloutky,
- citronovou kůru,
- špetku soli.
Na výrobu tvarohové náplně si připravíme:
- 250 g polotučného tvarohu,
- 50 g cukru krupice,
- 1 lžíci vanilkového cukru,
- 1 žloutek,
- 1 hrst rozinek máčených v rumu.
Závěrečné mazání vyrobíme z:
- 1 vejce,
- 2 lžic mléka.
Začneme přípravou těsta. Do velké mísy dáme prosátou mouku, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. V menší misce umícháme droždí s medem do hladké kaše, přidáme vlažné mléko, olej a opět promícháme. Směs nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Pokud nechceme těsto míchat ručně, můžeme použít robota – bude pořádně propracované a ušetříme si práci. Hladké těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně půl hodiny, nejlépe hodinku.
Než těsto vykyne, uděláme smícháním všech surovin tvaroh. Plech vyložíme pečicím papírem. A v malé misce smícháme vajíčko s trochou mléka k potírání beránka před pečením.
Jakmile těsto dostatečně vykyne, oddělíme jeho dvě třetiny a na lehce pomoučněné ploše vyválíme úzký plát ve tvaru obdélníku. Ten potřeme připraveným tvarohem. Trochu tvarohu na plnění nohou a hlavy si necháme stranou. Pomazaný plát smotáme po delší straně do rolády, kterou ostrým nožem rozkrájíme na díly. Z nich vytvoříme tělo beránka.
Ze zbylé třetiny těsta vytvoříme rohy, hlavu a nohy a naplníme zbylým tvarohem. Rozinky jsou oči. Celého beránka necháme ještě na malou chvilku před samotným pečením odpočinout. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.
Máme hotovo. Není krásný? Zapíjíme třeba mátovým čajem, kávou nebo rybízovým sorbetem. A pokud chcete jít na beránka klasicky, recept máme také. Dobrou chuť!
Další podobné sladké recepty s medem
| Mazanec | Velikonoční jidáše | Májový dort s jahodami | Medové perníčky ihned měkké | Oříškové sušenky | Jablečný závin s medem | Celozrnné palačinky | Cheesecake do skleničky | Veselé žížalky s medem pro děti |