Perník s višňovým medem
Perník polévaný čokoládou a sypaný strouhaným kokosem je klasika, kterou zná každý z nás. Řízli jsme ho podélně a promazali medem s višněmi mrazem sušenými.
Recept na perník s medem, čokoládou a kokosem
Na perník s višňovým medem potřebujeme:
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 hrnek hladké mouky,
- 1 hrnek krupicového cukru,
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku,
- 3 polévkové lžíce holandského kakaa,
- 5 polévkových lžic medu,
- 2 hrnky mléka,
- 2 vejce,
- ½ hrnku slunečnicového oleje,
- 100 g hořké čokolády,
- 2 polévkové lžíce másla,
- strouhaný kokos,
- višňový med.
Postup přípravy medového perníku s čokoládou
Rozpalte troubu na 180 °C a vymažte hlubší formu máslem a vysypte ji polohrubou moukou. V misce smíchejte oba druhy mouky, cukr, kypřící prášek a kakao. Potom přidejte mléko, vejce, med, olej a vše důkladně promíchejte. Nalijte těsto do formy. Pečte 30 minut a před vyjmutím z trouby zkontrolujte, zda je perník hotový. To provedeme vpichem špejlí. Pokud těsto na špejli ulpívá a lepí, tak není perník hotový.
Vychladlý perník rozkrojte dlouhým nožem a promažte višňovým medem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo a za stálého míchání vytvoříme polevu, kterou potřeme celý perník a zasypeme strouhaným kokosem.
Doporučuji skleničku medu dát na chvilinku do teplé vodní lázně – ne vroucí. Med se bude se na křehkém perníkovém těstě lépe roztírat. Pozor, med nesmíme ztekutit. Během ohřívání med kontrolujeme.