Rybízový sorbet bohatý na med
Máte na zahradě rybíz a přemýšlíte, co s ním? V těchto parných dnech Vás zaručeně osvěží rybízový sorbet. Hotový je za pár minut, tak ho vyzkoušejte.
Recept na rybízový sorbet bohatý na med
Na rybízový sorbet potřebujeme:
- 500 g červeného rybízu
- 200-300 g květového medu
- šťáva z citronu (nemusí být)
Postup přípravy rybízového sorbetu
Do mixéru nasypu kuličky rybízu a přidám květový med a šťávu z poloviny citronu. Kolik medu použijete, záleží jen na Vás. My máme raději sladší zmrzlinu. Použila jsme tedy přibližně 300 g medu. Pokud použijete med namísto klasického bílého cukru, vyhnete se tak přípravě takzvaného cukrového rozvaru. Takový rozvar se připravuje rozpuštěním cukru ve vroucí vodě. Pokud nahradíte cukr medem, pochutnáte si tak na zdravější zmrzce a příprava takové zmrzky Vám zabere doslova pár minut. Směs ovoce a medu řádně rozmixuji. Jakmile je směs hladká, základ sorbetu je hotový. Do směsi můžete přidat také trochu smetany či mléka. Můžete použít i rostlinné mléko. Ale pozor, přidáním mléka či smetany již tuto dobrotu nemůžete nazývat sorbetem, ale šerbetem. Tak i tak to ale bude dobrota, věřte mi.
Rozmixovanou směs naliji do větší plastové misky a dám zamrazit. Je dobré, co půl hodiny, sorbet promíchat. Narušíte tak vznikající ledové krystaly a sorbet bude tůze jemný. Mražení trvá celkem asi 4 hodiny. Přiznám se Vám, když jsem sorbet dělala doma naposledy, nepromíchala jsem ho ani jednou. Když byl sorbet hotový, nechala jsem jej chvíli povolit a poté jsem jej rozmixovala tyčovým mixérem. A jaký byl? Úžasně jemný a jen se po něm zaprášilo.
TIP: Sorbet můžete připravit z jakéhokoliv ovoce, které zrovna máte na zahradě. Můžete vyzkoušet i více druhů ovoce najednou.
Dobrou chuť přeje Alena