Skořicoví šneci na klasický způsob
Nejlepší podzimní recept na výrobu skořicových šneků s ochuceným medem. Potěší opravdu každého, kdo si rád zamlsá!
Recept na skořicové šneky
Na skořicové šneky potřebujeme:
- 500 g hladké mouky,
- 20 g čerstvého droždí (nebo 1 balíček sušeného),
- 250 ml mléka,
- 60 g cukru krystal (nebo třtinového),
- 100 g změklého másla (nejlépe 50 g másla a 50 g sádla),
- 2 žloutky,
- špetku soli.
Na výrobu náplně si připravíme:
- 100 g másla,
- 50 g cukru krystal (nebo třtinového),
- 2 rovné lžíce skořice,
- 1 balíček vanilkového cukru.
Postup přípravy skořicových šneků
Zvolíme-li čerstvé droždí, rozdrobíme ho do teplého mléka (ne horkého!), rozmícháme s lžičkou cukru, poprášíme lžící mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut odstát. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, přidáme cukr, uděláme důlek a vlijeme vzešlý kvásek (nebo vsypeme sušené droždí a dolijeme teplé mléko).
Promícháme a přidáme změklé máslo a žloutky. Řádně vymísíme v těsto, avšak nepřidáváme mouku. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 60–90 minut. Mezitím si připravíme náplň: do rozpuštěného másla vmícháme cukr (i vanilkový) a skořici, můžeme ozvláštnit třeba půl lžičkou kardamomu. Necháme vychladnout (možno i v lednici).
Zlehka rozválíme těsto na obdélník cca 55 x 35 cm. Mašlovačkou potřeme náplní, zarolujeme jako dlouhou roládu a ostrým nožem (nití, vlascem) krájíme jako knedlíky na zhruba 2 cm silná kolečka. Skládáme řezem dolů na plechy vyložené pečicím papírem nebo do pekáčů vymazaných máslem.
Přikryjeme a necháme 30 minut odpočinout, mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme dozlatova asi 10–15 minut. Po vytažení ihned mašlovačkou potřeme rozpuštěným máslem. Perníčkový med můžeme přimíchat do másla nebo pokapat až na závěr.
Recept od: https://www.instagram.com/marketa_v_troube/