Můžou diabetici mlsat med? Při cukrovce musí být opatrní
Diabetes mellitus (cukrovka) se řadí k nejrozšířenějším civilizačním chorobám. V souvislosti s ní se často hovoří o konzumaci jednoduchých cukrů včetně přírodních sladidel, jako je med. Na následujících řádcích téma „cukrovka a med“ vysvětlím a také se pokusím odpovědět na nejčastější související dotazy.
Co je to cukrovka
Diabetes mellitus je chronické onemocnění charakterizované hyperglykémií, která vzniká poruchou účinku nebo sekrece inzulinu. Diabetes mellitus 1. typu vede k naprostému nedostatku inzulinu a diabetes mellitus 2. typu kombinuje inzulinovou odolnost a relativní nedostatek inzulinu.
Výživa hraje v kontrole diabetu klíčovou roli. Hlavním cílem je prevence komplikací, dosažení vhodné tělesné hmotnosti a udržení stálé hladiny krevní glukózy – proto diabetici musí sledovat příjem sacharidů, tedy i medu.
Tipy na naše medy:
jahodový | matcha | borůvkový | višeň s aronií | kurkumový
Některé studie naznačují, že glykemický index medu může být nižší než u běžného cukru. To by mohlo znamenat pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi po konzumaci medu. Rozdíly však nejsou příliš významné, proto by diabetici měli mlsání medu omezit a po jeho požití pečlivě sledovat svou glykémii.
Tohle je opravdu důležité: diabetici musí konzultovat konzumaci medu se svým lékařem. Reakce na sacharidy se mohou u každého lišit, proto je nezbytné monitorovat hladinu cukru v krvi a přizpůsobit jídelníček podle osobních potřeb.
Jaký med je pro diabetiky po konzultaci s lékařem vhodný?
- Akátový med – má vyšší podíl fruktózy, což znamená pomalejší nárůst hladiny krevního cukru a nižší glykemický index okolo 32–35.
- Kaštanový med – obsahuje více fruktózy.
I oba tyto medy však mají významné množství sacharidů. Proto je nutné přistupovat k jejich konzumaci opatrně a započítat je do celkového denního příjmu sacharidů.
Jak můžou diabetici po konzultaci s lékařem med konzumovat?
- V malém množství.
- Nejlépe v kombinaci s potravinami bohatými na vlákninu, bílkoviny nebo zdravé tuky, aby se zpomalilo vstřebávání cukrů (celozrnné francouzské toasty, sendvič s medovohořčičnou zálivkou, mrkvová polévka s kurkumovým medem).
- Sledovat vlastní glykemické reakce, které mohou být u každého diabetika odlišné.
Jaký med není pro diabetiky vhodný?
Diabetici by se měli vyhnout pasterizovanému medu a květovým medům, jako jsou lipový či slunečnicový.