Zdravá třináctka – o cukříčku, soli a správném skladování medu
Pokračujeme v představování jednotlivých bodů „zdravé třináctky“. Dnes to jsou body č. 9 („snižujte příjem cukru“), č. 10 („omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli“) a č. 11 („předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami“). Ve všech se zaměříme na roli medu. Je toho dost, tak pojďme rovnou na věc.
Cukříček a medíček
Ze srovnání medu s cukrem a nutričních doporučení zdravé třináctky už víte, že med může být součástí téměř jakéhokoli vyváženého jídelníčku a není potřeba se ho vzdávat ani v jídelníčku redukčním. Jedná se o pomyslnou třešničku na dortu, která celkové jídlo učiní dokonalým.
Vyzkoušejte naše top medy:
mango | jahodový | malinový | zázvorový | borůvkový | ananasový | rybízový
Příjem cukru naopak podle zdravé třináctky snižujte. A to zejména „ve formě slazených nápojů, sladkostí, džemů, slazených mléčných výrobků a zmrzliny“. Pokud často jíte sladké, obvykle se to neblaze projeví na vaší hmotnosti či kvalitě zubů. Jak si s tím poradit?
Zkuste připravit některé vaše oblíbence doma. Třeba tvarohový dezert, protože varianty z obchodu často obsahují až 4 kostky cukru v jednom kelímku. Nejen milovníci zmrzliny si pochutnají na medových, vyvážených nanucích se spirulinou.
Sůl nad zlato?
Víte, kolik soli byste měli denně sníst? Světová zdravotnická organizace doporučuje maximálně 5 g. Realita je však někdy úplně jinde a statistiky říkají, že každý den konzumujeme až 14 g soli. Nadměrný příjem soli souvisí s vyšším krevním tlakem, jedním z rizikových faktorů cévních onemocnění. Omezte proto vysoce průmyslově zpracované potraviny a polotovary. Zařaďte naopak zdravé výrobky jako oříškový mix salty.
Jak na skladování medu
Často se zaměřujeme na to, aby naše jídlo bylo vyvážené a nutričně hodnotné. Nezapomínejte však ani na to, aby pro vás bylo i bezpečné. Věděli jste, že správným zacházením s potravinami lze prodloužit jejich trvanlivost a kvalitu? Mám pro vás několik tipů, jak správně zacházet s medem, aby déle vydržel:
- Skladujte med v dobře uzavřené nádobě. To aby k němu nepronikal vzduch a vlhkost.
- Vždy používejte čistý nůž (medonosku). Prsty do sklenice s medem nikdy nepatří!
- Chraňte med před světlem, nejlépe v kuchyňské skříňce nebo ve spíži.
- Ve skladovacím prostoru udržujte pokojovou teplotu.
Nebojte se krystalizace medu. Jedná se o běžný jev, důkaz jeho kvality a přírodního původu. A pokud máte raději tekutý med, jednoduše ho povolte ve vodní lázni.
Cyklus Zdravá třináctka od Včelařství Domovina
- díl: 13 nových cílů, jak žít zdravě
- díl: Zelenina, ovoce a ořechy
- díl: Celozrnné výroby a luštěniny
- díl: Ryby a výrobky z nich
- díl: Mléko
- díl: Tuk
- díl: Cukr, sůl a skladování medu (právě čtete)
- díl: Pitný režim